X 
Transnistria stiri: 1345
Eurovision stiri: 498

Uscarea hainelor în casă te poate îmbolnăvi grav

8 oct. 2023,, 23:32   Sănătate
2875 0

Nu uscați rufe în casă, aerisiți bine camerele și folosiți hota de bucătărie! Un nivel necorespunzător de umezeală care dă „naştere” mucegaiului transformă casa într-o rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

De regulă, mucegaiul apare pe pereții interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafața lor.

„Există două situații în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidității absolute a aerului, cînd temperatura acestuia, lîngă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, cînd cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturație”, explică doctorul inginer Teodor Terețean, transmite NOI.md cu referire la doctorulzilei.ro.

El recomandă ca, în perioada rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemînă soluție pentru a evita apariția mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluție se referă şi la izolația construcției.


„Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalîndu-se între izolație şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, pînă la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subțiri de cupru)”, detaliază profesorul.

Efectele mucegaiului asupra sănătății:

Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecțiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acțiunea nefavorabilă asupra oamenilor începînd cu valori ale umidității relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereților sau tavanului devin focare de infecție, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.

„Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respirație”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.

Sfaturi:

  • Nu uscați rufele în casă, folosiți hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotații pe minut.
  • Pentru a evita umezeala în exces eliminați „producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atît de persoane, cît şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluțiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipoclorit nu sînt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.
5
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?