Studiu Harvard: Ce beneficii are consumul unui măr pe zi

13 iun. 22:00   Sănătate
1182 0

Unii oameni de ştiinţă de la Harvard au descoperit că un măr pe zi ajută la prevenirea unei boli care afectează persoanele în vîrstă (şi nu numai).

Mîncatul unui măr pe zi ajută la prevenirea fragilităţii, care la rîndul său poate creşte riscul de cădere, fracturi, handicap, spitalizare şi mortalitate. Meritul este dat de quercetina, un flavonol care se găseşte şi în mure, struguri negri, ceapă roşie, fructe de pădure şi varză, deşi într-o măsură mai mică.

Oamenii de ştiinţă adunaţi în Hebrew SeniorLife de la Universitatea Harvard au descoperit că are şi capacitatea de a reduce fragilitatea oaselor, contestînd parţial credinţa că această tulburare geriatrică poate fi combătută doar prin creşterea aportului de proteine. „S-ar putea să existe ceva adevăr în vechea vorbă, un măr pe zi ţine medicul (sau fragilitatea) departe”, explică cercetătorii.

„Rezultatele noastre sugerează că pentru fiecare 10 mg de flavonoli pe zi, probabilitatea de fragilitate este redusă cu 20%. Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie conţine aproximativ 10 mg de flavonoli”.

Într-un studiu întins pe durata a 12 ani şi publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au descoperit că, dintre flavonoide, cel mai mare aport de quercetină a arătat cea mai puternică corelaţie cu prevenirea fragilităţii osoase şi musculare. Descoperirea a sugerat că unele flavonoide pot avea un potenţial ridicat ca strategie alimentară pentru a preveni fragilitatea. „Deşi nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide şi fragilitate, aportul mai mare de flavonoli a fost asociat cu o probabilitate mai mică de a dezvolta fragilitate”, au comentat cercetătorii Shivani Sahni şi Courtney L. Millar.


Fragilitatea osoasă începe de la 40 de ani

Deşi am putea crede că fragilitatea osoasă este o afecţiune care îi afectează doar pe cei foarte bătrîni, nu este cazul: un studiu arată că poate începe de fapt încă de la vîrsta de 40 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Flinders au descoperit că aşa-numita pre-fragilitate apare la 45% dintre persoanele cu vîrste cuprinse între 40 şi 49 de ani. „Nu trebuie să ai 70 sau 80 de ani pentru a merge spre fragilitate. Vîrsta nu contează", spune Sue Gordon, profesor la Flinders.

„Intervenţiile pentru îmbătrînirea cu succes şi sănătos şi auto-gestionarea ar trebui să înceapă cel puţin în a patra decadă de viaţă, concentrîndu-se pe aceşti factori care contribuie la pre-fragilitate şi fragilitate”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, printre semnele de avertizare ale pre-fragilităţii care nu trebuie subestimate se numără lipsa de echilibru, slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, stabilitatea redusă a trunchiului. Dar, din fericire, există mai multe modalităţi de a contracara apariţia fragilităţii: exerciţiile fizice regulate, o dietă sănătoasă şi echilibrată, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool pot ajuta la păstrarea puterii şi a independenţei. Chiar şi paşii simpli precum mersul pe jos, grădinăritul sau participarea la activităţi sociale pot face diferenţa. „Prevenirea fragilităţii ar trebui să înceapă înainte de vîrsta de 50 de ani”, comentează Philippa Lyons-Wall, autorul principal al studiului Flinders.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?