Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Pericolul se ascunde în rujuri

19 mai. 21:30   Sănătate
1375 0

O substanţă antibacteriană folosită la producerea rujurilor, a pastei de dinţi sau a produselor pentru curăţirea feţei poate provoca probleme cardiace, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, relatează slon.ru.

Este vorba despre triclosan, un compus chimic antibacterian şi antifungic, utilizat ca ingredient în industria produselor cosmetice, poate încetini procesul prin care muşchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.

Testele realizate în laborator pe şoareci, au arătat că expunerea, timp de 20 de minute, la triclosan poate reduce activitatea cardiacă cu 25%. Experţii avertizează că efectele ar putea fi mai grave în ceea ce priveşte impactul asupra stării de sănătate a oamenilor.

În replică, producătorii au ţinut să precizeze că nivelul de triclosan folosit în industrie este sigur pentru sănătate, spre deosebire de dozele la care au fost expuse rozătoarele folosite la expirimente.

Studiile anterioare au arătat că această substanţă poate cauza probleme de fertilitate sau ale tiroidei, experimentele realizate acum pe rozătoare fiind primele care analizează efectele triclosanului asupra ţesuturilor musculare.


Deşi înainte se credea că triclosanul este metabolizat cu uşurinţă de organism, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că acesta rămîne în corp şi poate ajunge la organe, producîndu-le daune.

“Pentru o persoană sănătoasă, o reducere cu 10% a activităţii cardiace nu produce efecte sesizabile, dar pentru cineva care are deja probleme cu inima triclosanul ar putea avea un impact grav”, a avertizat Isaac Pessah, acoordonatorul studiului.

Cercetătorii cred că triclosanul întrerupe fluxul ionilor de calciu, responsabili de transmiterea semnalelor de la creier către muşchi.

Legislaţia Uniunii Europene admite prezenţa triclosanului în pasta de dinţi sau cosmetice, într-o proporţie care să nu depăşească 0,3%.

0
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?