AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 49
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Oamenii de știință au explicat de ce tulpina omicron a coronavirusului este atît de contagioasă

26 ian. 08:00   Sănătate
9297

Oamenii de știință japonezi au aflat că tulpina omicron a infecției cu coronavirus, este mai rezistentă decît variantele anterioare ale COVID-19 și poate persista pe suprafețele din plastic și pe pielea omului mai mult timp.

Acesta este modul în care cercetătorii au explicat contagiozitatea ridicată a noii tulpini. Rezultatele studiului sînt publicate pe portalul bioRxiv.

Experții au analizat diferențele între rezistența la influențele mediului înconjurător asupra variantelor coronavirusului de tip Wuhan și a tuturor variantelor care au apărut ulterior.

"Pe suprafețele din plastic și pe piele, variantele alfa, beta, delta și omicron au rezistat de două ori mai mult decît varianta din Wuhan și și-au păstrat contagiozitatea mai mult de 16 ore pe suprafața pielii", au remarcat cercetătorii. Potrivit oamenilor de știință, rezistența ridicată a acestor variante a coronavirusului poate crește riscul răspîndirii infecției.

Infecția omicron decurge destul de ușor. În primul rînd, persoana poate avea febră timp de cîteva zile, iar temperatura poate fi scăzută cu ușurință sau scade singură. Durere în gît – s-ar părea că nu e nimic strașnic, voi sta acasă. Dar, de îndată ce se simte mai bine, persoana iese și începe să comunice cu alți oameni. De aceea, omicron este foarte contagioasă.


Irina Iarțeva, imunolog

Pe suprafețele din plastic, timpul mediu de supraviețuire a tulpinii originale din Wuhan și al variantelor alfa, beta, delta și omicron a fost de 56, 191,3, 156,6, 59,3 și, respectiv, 114 ore. Tulpina Omicron a rezistat 193,5 ore, ceea ce echivalează cu opt zile.

Pe piele noua tulpină omicron se menține mai mult de 21 de ore. Se precizează că în probele de piele de la persoanele decedate, timpul mediu de supraviețuire a tulpinii inițiale din Wuhan a fost de 8,6 ore, pentru varianta alfa - 19,6 ore, beta - 19,1 ore, gamma - 11 ore, delta - 16,8 ore.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав