Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Două căni de lapte pe zi sînt suficiente pentru copii

2 sep. 2023,, 22:00   Sănătate
2912 0

Două căni de lapte pe zi asigură copiilor de vîrstă preșcolară necesarul de vitamina D, fără a reduce nivelul de fier din sînge, consideră oamenii de știință canadieni.


Vitamina D și fierul sînt substanțele nutritive cheie, în special pentru creierul copilului în creștere și organismul său în ansamblu. Vitamina D absoarbe calciul, care este esențial pentru dezvoltarea unor oase puternice și ajută la prevenirea bolilor respiratorii și cardiovasculare. Vitamina D se găsește în principal în produsele alimentare cum ar fi laptele și este produsă de organism după expunerea la lumina soarelui. Fierul este necesar pentru dezvoltarea creierului. Lipsa lui, chiar în cantități mici, poate afecta abilitățile fizice și mentale.

La studiu au participat mai mult de 1300 de copii cu vîrste între 2 și 5 ani. Părinții au raportat specialiștilor cît lapte consumă de obicei copiii lor. Copiilor li s-au preluat probe de sînge pentru a determina conținutul de vitamina D și fier.

S-a constatat că, odată cu creșterea cantității de lapte băut sîngele era saturat cu vitamina D, dar concentrația de fier nu se reducea. Două cești pe zi asigurau copiilor necesarul de vitamina D. Cu toate acestea, două cești pe zi sînt insuficiente pentru a menține nivelul normal al vitaminei D în lunile de iarnă la copiii cu culoarea pielii mai închisă (pigmentarea închisă face mai dificil procesul de producere a vitaminei D sub influența razelor solare). Acești copii au nevoie de suplimente speciale de vitamine.

Studiul a fost publicat în revista Pediatrics.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?