Jocurile Olimpice stiri: 121
Transnistria stiri: 1453

De ce unele medicamente trebuie să fie administrate pe nemîncate

22 iun. 04:30   Sănătate
1688 0

Modalitatea în care medicamentele sînt administrate influențează modul în care acestea își fac efectul. De aceea, ele sînt însoțite, de regulă, de instrucțiuni specifice de utilizare.

Deseori medicul ne anunță odată cu prescrierea unei pastile, fie că trebuie să o luăm pe stomacul gol, înainte de masă, fie că ea se ia neapărat după ce am mîncat. Iar de cele mai multe ori, cel puțin cînd ne cumpărăm pastile fără prescripție, tindem să uităm care sînt regulile de bază, sau nici nu le cunoaștem.

Se pare că lucrurile nu sînt atît de simple și că trebuie să acordăm o atenție deosebită modului de administrare a medicamentelor. Prezența mîncării poate încurca planurile unui medicament, dar poate ajuta la sporirea efectului altuia, conform Science Alert.

Pentru că medicamentele sînt înghițite și ajung în același tract digestiv ca mîncarea pe care ai ingerat-o de dimineață, are sens să ne putem întrebarea dacă pastilele și alimentele pot interacționa într-un mod nefast. Cînd ne luăm masa se petrec mai multe lucruri în stomac- sîngele se concentrează în acea zonă, bila este eliminată de ficat, iar celulele din căptușeala stomacului pompează acid gastric pentru a separa alimentele în compuși pe care corpul îi poate folosi în diverse moduri, transmite playtech.ro.

Datorită schimbărilor fiziologice care se petrec în organismul nostru, este important să ținem cont în permanență de lucrurile pe care ni le administrăm odată cu medicamentele. Spre exemplu, ibuprofen-ul, fiind un antiinflamator, trebuie să fie luat după ce am mîncat. Și asta pentru că antiinflamatoarele previn producția de prostaglandine (compuși care promovează inflamația și care pot irita stomacul). În acest context, mîncarea poate deveni un pansament care să protejeze acest efect.


Acesta nu este unicul motiv pentru care unele medicamente trebuie să fie luate după masă. Unele antivirale se absorb cel mai bine în sînge atunci cînd au de a face cu un mediu acid. Astfel, administrarea lor împreună cu alimente sau cu băuturi acidulate, reprezintă abordarea recomandată.

Unele pastile trebuie să fie luate pe stomacul gol. Și asta deoarece compușii chimici pe care îi conțin se degradează cu ușurință într-un mediu acid. Alternativ, medicamentele pot fi afectate de prezența calciului, a fierului sau a altui nutrient. Dacă nu cunoști cu exactitate componența chimică a mîncării și modul în care aceasta poate reacționa cu pastilele, cel mai bine ar fi să respecți indicațiile medicului și ale farmacistului.

23
5
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?