Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Alimentele prăjite cresc riscul bolilor de inimă - studiu

1 noi. 2021,, 03:30   Sănătate
1724

O echipă de cercetători chinezi, după ce a analizat studiile anterioare, a ajuns la concluzia că chiar și o cantitate mică în plus de alimente prăjite ar putea crește riscul bolilor de inimă.

Oamenii de știință au dorit să investigheze impactul pe care alimentele prăjite îl pot avea asupra riscului cardiovascular și, pentru a face lumină în acest sens, au cercetat bazele de date de cercetare pentru studii relevante. Pînă în aprilie 2020 au existat 19 cercetări care au investigat relația dintre prăjeli și sănătatea cardiovasculară, iar autorii le-au examinat pe rînd, comparînd datele, transmite romondonews24.com.

În studiu, au fost observate 562.445 de persoane și 36.727 de „evenimente” cardiovasculare majore, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Rezultatele au arătat că aportul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace severe și accident vascular cerebral, iar acest lucru crește cu fiecare porție săptămînală suplimentară de 114 grame , care este echivalentul unei porții mici de cartofi prăjiți.

Analiza lor a arătat că, comparativ cu cea mai mică porție de consum săptămînal de alimente prăjite, cea mai mare a fost asociată cu un risc crescut de 28% de evenimente cardiovasculare; un risc crescut cu 22% de boli coronariene; și un risc crescut cu 37% de insuficiență cardiacă.


Aceste riscuri au crescut substanțial cu 3%, 2% și, respectiv, 12%, cu fiecare doză săptămînală suplimentară de 114 g. de alimente prăjite.

Alimentele prăjite măresc aportul de energie datorită conținutului lor de grăsimi și generează acizi grași nocivi din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea pentru gătit.

Prăjirea crește, de asemenea, producția de produse secundare chimice implicate în răspunsul inflamator al organismului, în timp ce alimentele, cum ar fi puiul prăjit și cartofii prăjiți, sînt în general bogate în sare adăugată și adesea însoțite de băuturi cu zahăr, în special atunci cînd sînt servite în restaurantele de tip fast-food.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав