Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Alimentele prăjite cresc riscul bolilor de inimă - studiu

27 dec. 2023,, 01:30   Sănătate
8024 0

O echipă de cercetători chinezi, după ce a analizat studiile anterioare, a ajuns la concluzia că chiar și o cantitate mică în plus de alimente prăjite ar putea crește riscul bolilor de inimă.

Oamenii de știință au dorit să investigheze impactul pe care alimentele prăjite îl pot avea asupra riscului cardiovascular și, pentru a face lumină în acest sens, au cercetat bazele de date de cercetare pentru studii relevante. Au existat19 cercetări care au investigat relația dintre prăjeli și sănătatea cardiovasculară, iar autorii le-au examinat pe rînd, comparînd datele, transmite romondonews24.com.

În studiu, au fost observate 562.445 de persoane și 36.727 de „evenimente” cardiovasculare majore, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Rezultatele au arătat că aportul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace severe și accident vascular cerebral, iar acest lucru crește cu fiecare porție săptămînală suplimentară de 114 grame , care este echivalentul unei porții mici de cartofi prăjiți.

Analiza lor a arătat că, comparativ cu cea mai mică porție de consum săptămînal de alimente prăjite, cea mai mare a fost asociată cu un risc crescut de 28% de evenimente cardiovasculare; un risc crescut cu 22% de boli coronariene; și un risc crescut cu 37% de insuficiență cardiacă.


Aceste riscuri au crescut substanțial cu 3%, 2% și, respectiv, 12%, cu fiecare doză săptămînală suplimentară de 114 g. de alimente prăjite.

Alimentele prăjite măresc aportul de energie datorită conținutului lor de grăsimi și generează acizi grași nocivi din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea pentru gătit.

Prăjirea crește, de asemenea, producția de produse secundare chimice implicate în răspunsul inflamator al organismului, în timp ce alimentele, cum ar fi puiul prăjit și cartofii prăjiți, sînt în general bogate în sare adăugată și adesea însoțite de băuturi cu zahăr, în special atunci cînd sînt servite în restaurantele de tip fast-food.

5
1
0
9
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?