Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Declarație: Boicotînd alegerile, țara poate fi adusă într-un haos incontrolabil

22 oct. 2020,, 14:15   Politică
3721 2

Boicotînd alegerile, țara poate fi adusă într-o stare de alegeri constante și de haos complet incontrolabil, și acesta este cazul cînd, de dragul unei broșe scăpate se poate dea foc unei case pentru a lumina întunericul.

Opinia a fost exprimată de expertul independent Alexandr Muravschi, fost vicepremier, ex-ministru al Economiei al Moldovei, relatează Noi.md.

„Îi sfătuiesc pe toți cei care doresc să boicoteze alegerile să studieze cu atenție aceste articole din Codul Electoral. Din ele rezultă că un boicot poate aduce țara într-o stare de alegeri constante și de haos complet incontrolabil. Acesta este cazul cînd, de dragul unei broșe scăpate se poate dea foc unei case pentru a lumina întunericul”, a scris el pe pagina sa de socializare, reamintind articolele din Codul Electoral referitoare la votarea repetată și la noile alegeri.

Articolul 127. Votarea repetată

(1) Dacă alegerile sînt declarate nevalabile sau nule, are loc votarea repetată.
(2) Comisia Electorală Centrală dispune, în termen de 2 săptămîni de la declararea alegerilor nevalabile sau nule, efectuarea votării repetate în baza aceloraşi liste electorale, pentru aceiaşi candidaţi şi cu aceleaşi consilii şi birouri electorale.

(3) În cazul desfăşurării votării repetate după cel de-al doilea tur de scrutin se aplică prevederile art.120.
(4) Concurenţii electorali vinovaţi de frauda care a influenţat rezultatele alegerilor în întregime se exclud din alegeri, iar consiliile electorale şi birourile secţiilor de votare care au comis asemenea fraude se înlocuiesc.


Articolul 128. Alegerile noi

(1) Alegeri noi au loc:
a) dacă, după votarea repetată, alegerile au fost declarate nevalabile sau nule;
b) dacă la alegeri au participat unul sau doi candidaţi şi niciunul nu a acumulat cel puţin 1/2 din numărul de voturi ale alegătorilor care au participat la alegeri.
(2) Data alegerilor noi se stabileşte de către Parlament în termen de cel mult 30 de zile de la data alegerilor precedente ordinare sau a votării repetate, în care nu a fost ales Preşedintele Republicii Moldova, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, în condiţiile prezentului cod”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?