X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Iurie Roșca: "Moldova trebuie să aibă o misiune specială"

16 iul. 05:30   Politică
6 ore in urma 1281 0

Moldova trebuie să aibă o misiune și un loc special în lume, iar cetățenii trebuie să simtă acest lucru, să-l lase să le treacă prin suflet și să facă din el un proiect național.

O astfel de opinie a exprimat analistul și publicistul, fost vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Roșca, în cadrul emisiunii "Главное" de la TVC-21, relatează Noi.md.

El a amintit că societatea se exprimă prin intermediul intelectualilor și există un inconștient colectiv, după cum spunea psihologul Carl Jung.

"Trebuie să conceptualizăm misiunea specială a țării noastre și locul ei în lume. Dacă nu sîntem capabili să simțim acest lucru și să-l exprimăm, atunci țara noastră nu are o misiune specială și nu are dreptul să trăiască", a declarat Iurie Roșca.

Potrivit acestuia, noi cu toții vorbim despre economie, creșterea nivelului de trai, repararea străzilor, a drumurilor, creșterea pensiilor, or, toate acestea sînt importante, dar pe lîngă această "viață de zi cu zi", există lucruri mai importante.


"Întotdeauna am spus că dacă o țară nu are o misiune specială, atunci nu are dreptul să trăiască. Înseamnă că este parte din Rusia, este parte din România, este parte din Ucraina, este, în general, un teritoriu ", a declarat publicistul și fostul vicepreședinte al Parlamentului.

El a atras atenția asupra faptului că omul trăiește pentru a-și salva sufletul, nu pentru a mînca și a bea, iar societatea trăiește pentru a produce valori spirituale și culturale, nu pentru a se transforma într-o lume de oameni mediocri, burghezi care vor să trăiască bine și să plece de două ori pe an în vacanțe ieftine în străinătate.

"Aceștia sînt golani. Nu mă interesează acest lucru. Golani nu fac istorie. Ei sînt obiectul istoriei. Istoria este făcută de personalități remarcabile, filosofi, politicieni, scriitori, dar nu de golani", a declarat Iurie Roșca.

7
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?