X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4150

Peter Szijjarto rupe tăcerea în cadrul vizitei în Moldova: ce se spune despre extinderea comunității UE în discuțiile confidențiale ale miniștrilor

6 sep. 12:04   Politică
12 ore in urma 1969 0

Unii miniștri de Externe din cadrul Uniunii Europene ar încerca să tergiverseze extinderea comunității. Cel puțin așa afirmă șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Fiind întrebat de jurnaliștii moldoveni despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, Szijjarto a dezvăluit ce se discută șefii diplomațiilor europene după ușile închise. Potrivit lui, aceștia nu spun că sînt împotrivă, ci invocă măsuri care trebuie implementate pentru integrare, transmite realitatea.

„Sarcina noastră cea mai importantă este să punem capăt fățărniciei care a apărut la Bruxelles, n privința extinderii. Majoritatea țărilor UE vorbesc în public cît de mult susțin extinderea. Eu sînt acolo cînd nu este prezentă presa, cînd nu sînt prezenți candidații, și o mare parte colegilor miniștri de Externe vorbesc mai degrabă împotrivă, decît pentru. Ei nu fac asta spunînd noi nu susținem Republica Moldova, una sau alte țări, dar spun că ar mai trebui să se facă și asta, ar mai trebuie să aducă îmbunătățiri și dincolo, mai sînt cinci sau opt lucruri unde dacă nu vedem avans mai așteptăm. Unii spun că mai bine să mergem pe calitatea aderării, decît pe viteză.

O președinție a UE care este pro-aderare are rolul să îi încurajeze pe toți să vorbească onest despre această chestiune și să ajungă la punctul cînd cei care susțin în fața publicului să susțină și în realitatea. Președinția Ungariei este urmată de cea poloneză, care sînt pro-extindere. Considerăm chestiunea extinderii drept una profesională”, a relatat oficialul de la Budapesta.

13
4
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав