X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Vadim Krasnoselski: „Tiraspolul crede că Chișinăul nu își dorește o escaladare”

17 iul. 17:15   Politică
5 ore in urma 1404 1

Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod regulat mută echipamente militare.

Despre aceasta a declarat liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMT), Vadim Krasnoselski.

„Eu personal, trăiesc cu credința în pace și că liderii Moldovei, de asemenea, nu își doresc o escaladare. Dar oare mișcările regulate de echipamente militare, inclusiv în Zona de Securitate, survolările neautorizate de avioane mici acolo (mai mult de o sută de cazuri numai de la 1 martie), parașutările, mobilizarea rezerviștilor - este despre pace?”, a întrebat Vadim Krasnoselski.

Liderul transnistrean a mai spus că Tiraspolul aude din partea Chișinău multe cuvinte despre dorința de a păstra pacea, iar republica autoproclamată vrea să le creadă.

„Care este necesitatea acestei explozii de militarism, pentru ce se pregătesc? Acestea sînt întrebări întemeiate, pentru care nu există răspunsuri oficiale”, a rezumat Krasnoselski.


Liderul autoproclamatei RMN a numit militarizarea Moldovei drept un factor destabilizator.

„Factorul destabilizator este tocmai militarizarea Moldovei. Politicienii de la Chișinău pot spune cît vor că acest proces nu există, dar faptele demonstrează contrariul. Moldova își mărește bugetul militar de la an la an și primește fonduri fără precedent de la partenerii străini pentru a-și reînarma și moderniza armata la standardele NATO”, a declarat Krasnoselski.

Așa-numitul președinte al Transnistriei a atras atenția asupra faptului că Tiraspolul observă livrări regulate la Chișinău de tehnică militară, arme și echipamente, drone, sisteme de apărare aeriană etc. Potrivit acestuia, zilele trecute Moldova a primit un nou pachet de armament american, în primul rînd 20 de vehicule Humvee. „Aproape căîn fiecare lună sosesc unități militare din țările occidentale pentru a participa la exerciții comune”, a declarat Vadim Krasnoselski.

După cum s-a anunțat anterior, președinta Maia Sandu, într-o discuție cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a accentuat importanța eforturilor autorităților de a menține pacea acasă și de a crește reziliența instituțiilor în contextul războiului din țara vecină.

„Republica Moldova este un stat neutru, acest lucru este consfințit în Constituție și toate acțiunile noastre în domeniul apărării respectă principiul neutralității. Pentru că sîntem un stat neutru, trebuie să fim capabili să protejăm pacea și siguranța acasă. Antreprenorii, investitorii, dar, mai ales, toți cetățenii noștri trebuie să se simtă în siguranță în Moldova. Prin urmare, avem obligația de a construi o armată națională modernă, dotată corespunzător, de care cetățenii să fie mîndri”, a declarat șefa statului.

Președinta a apreciat eforturile Armatei Naționale de a-și spori capacitățile de apărare și contribuția la pacea și securitatea regională, subliniind că militarii noștri demonstrează profesionalism și un nivel înalt de pregătire, fiind apreciați în operațiunile de menținere a păcii la care iau parte. De asemenea, a mai spus că militarii sînt ambasadorii noștri în lume demonstrînd angajamentul țării noastre pentru pace la nivel regional și global.
„Republica Moldova este o țară pașnică, care nu amenință pe nimeni. Vrem să avem parteneri care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială și ne ajută să devenim un stat puternic. Obiectivul nostru de țară - aderarea la Uniunea Europeană - pornește anume de la garanția păcii, unde țările trăiesc în bună înțelegere de peste 70 de ani”, a punctat șefa statului.

2
0
1
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав