X 
Arşiţa stiri: 222
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Tudor Șoilița: Este posibilă falsificarea votului prin corespondență

18 aug. 16:20   Politică
6 ore in urma 1937 1

Activistul civic Tudor Șoilița a realizat un experiment care demonstrează posibilitatea de a se înregistra pentru votul prin corespondență pe site-ul oficial lansat de Comisia Electorală Centrală folosind date false.

Șoilița a introdus în mod deliberat date fictive și a primit o confirmare de înregistrare reușită din partea Comisiei Electorale Centrale.

„Am folosit un VPN, indicînd locația mea în Suedia. Apoi am introdus o adresă din Google, mi-am indicat dorința de a vota prin corespondență, am adăugat date aleatorii și m-am înregistrat. După aceea, o confirmare a înregistrării mi-a fost trimisă pe e-mail și am fost rugat să trec prin următoarea etapă de identificare prin pașaport și fotografie de pașaport. Am încărcat imaginea pe platforma Comisiei Electorale Centrale. Acest lucru s-a întîmplat pe 6 august și nu am părăsit țara nicăieri. Ulterior am primit o confirmare a înregistrării”, a declarat Șoilița.

În opinia sa, experimentul a demonstrat că sistemul actual de înregistrare pentru votul prin corespondență este vulnerabil, permițînd votarea chiar și din Moldova, în timp ce sistemul va arăta că votul a avut loc din străinătate.

Șoilița a subliniat că acest lucru deschide posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, de care, în opinia sa, ar putea profita partidul de guvernămînt și Comisia Electorală Centrală. Prin urmare, el a solicitat anularea votului prin corespondență.


În replică, Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, a asigurat că toate cererile de vot prin corespondență înregistrate pe o platformă specială vor fi verificate cu atenție. Comisia are la dispoziție mai mult de o lună pentru a verifica validitatea acestora.

Săptămîna trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat instrucțiunile pentru identificarea la distanță a alegătorilor care s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență prin mijloace digitale. Potrivit comisiei, pînă în prezent doar 383 de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.

10
1
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав