X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4129

Tudor Șoilița: Este posibilă falsificarea votului prin corespondență

18 aug. 16:20   Politică
5080 1

Activistul civic Tudor Șoilița a realizat un experiment care demonstrează posibilitatea de a se înregistra pentru votul prin corespondență pe site-ul oficial lansat de Comisia Electorală Centrală folosind date false.

Șoilița a introdus în mod deliberat date fictive și a primit o confirmare de înregistrare reușită din partea Comisiei Electorale Centrale.

„Am folosit un VPN, indicînd locația mea în Suedia. Apoi am introdus o adresă din Google, mi-am indicat dorința de a vota prin corespondență, am adăugat date aleatorii și m-am înregistrat. După aceea, o confirmare a înregistrării mi-a fost trimisă pe e-mail și am fost rugat să trec prin următoarea etapă de identificare prin pașaport și fotografie de pașaport. Am încărcat imaginea pe platforma Comisiei Electorale Centrale. Acest lucru s-a întîmplat pe 6 august și nu am părăsit țara nicăieri. Ulterior am primit o confirmare a înregistrării”, a declarat Șoilița.

În opinia sa, experimentul a demonstrat că sistemul actual de înregistrare pentru votul prin corespondență este vulnerabil, permițînd votarea chiar și din Moldova, în timp ce sistemul va arăta că votul a avut loc din străinătate.


Șoilița a subliniat că acest lucru deschide posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, de care, în opinia sa, ar putea profita partidul de guvernămînt și Comisia Electorală Centrală. Prin urmare, el a solicitat anularea votului prin corespondență.

În replică, Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, a asigurat că toate cererile de vot prin corespondență înregistrate pe o platformă specială vor fi verificate cu atenție. Comisia are la dispoziție mai mult de o lună pentru a verifica validitatea acestora.

Săptămîna trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat instrucțiunile pentru identificarea la distanță a alegătorilor care s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență prin mijloace digitale. Potrivit comisiei, pînă în prezent doar 383 de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.

28
1
0
4
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав