X 
Arşiţa stiri: 201
Jocurile Olimpice stiri: 191
Transnistria stiri: 1415

Stoianoglo: Constituția a fost încălcată prin sutele de decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale

30 iul. 11:15   Politică
12 ore in urma 2501 0

Cu ocazia celor 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, fostul procurorul general, candidatul la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo a adus în prim-plan numeroasele decizii ale Comisiei de Situații Excepționale, aprobate contrar legii supreme a statului, subliniind impactul grav asupra statului de drept și democrației, transmite Noi.md

În cadrul emisiunii Puterea a Patra, Stoianoglo a menționat că sub pretextul gestionării situațiilor de urgență, comisia a adoptat sute, chiar mii de decizii care au încălcat drepturile și libertățile cetățenilor.

„Eu, cînd am spus de cîteva ori că statul este capturat, nu am spus asta întîmplător. Pot să aduc zeci, sute de exemple despre cum în țara noastră au fost încălcate drepturile și libertățile omului. Cred că toată lumea își amintește că, mai mult de doi ani, Republica Moldova a fost administrată de Comisia pentru Situații Excepționale. În cadrul acestei comisii, au fost adoptate sute, mii de decizii care contravin legislației, iar majoritatea acestor decizii contravin Constituției Republicii Moldova,” a afirmat Stoianoglo.

Printre exemplele prezentate, Stoianoglo a evidențiat suspendarea licențelor posturilor de televiziune și sechestrarea conturilor anumitor persoane fără o anchetă judiciară ș.a. „Au fost comise atîtea abuzuri încît nu vă puteți imagina. Aceste acțiuni au fost făcute sub paravanul că avem Constituție, că aceasta prevede anumite restricții. De fapt, lucrurile nu trebuie să stea așa. Constituția trebuie respectată, ne place sau nu,” a spus el.

Fostul procurorul general a subliniat că interpretările și modificările neadecvate ale Constituției, fie din partea Parlamentului, fie prin deciziile Curții Constituționale, sînt inadmisibile într-un stat de drept.


„Dacă nu respectăm drepturile omului, ignorăm supremația legii și capturăm instituțiile statului, situația din țară ajunge așa cum este astăzi – statul este capturat. Justiția este capturată, organele procuraturii sînt capturate, majoritatea instituțiilor de stat sînt capturate. Cînd vorbim despre Constituție, trebuie să înțelegem un lucru simplu: numai respectînd Constituția putem să avem o țară prosperă și să ajungem la un trai decent. Uneori, Constituția trebuie să fie modificată, dar trebuie să trecem prin toate procedurile. Avem cazuri cînd Constituția a fost interpretată diferit, fie de Parlamentul Republicii Moldova, fie modificată prin deciziile Curții Constituționale, lucruri inadmisibile în orice stat de drept. sînt de acord că uneori Constituția trebuie modificată, dar acest lucru trebuie făcut strict în conformitate cu legea și prin respectarea rigorilor stipulate în Constituție,” a concluzionat Stoianoglo.

102
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав