Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței științifice aniversare naționale “30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova: realizări, probleme și perspective”.
Plugaru a subliniat că de la adoptarea Constituției, Republica Moldova a cunoscut o degradare constantă, ajungîndu-se la violarea Constituției prin diverse documente neoficiale.
El a menționat, de asemenea, problemele legate de denumirea limbii și neutralitate, subliniind necesitatea unor metode de democrație directă, discuții publice și educație civică pentru a îmbunătăți situația.
“Ceea ce avem noi din momentul adoptării acestei legi fundamentale nu este altceva decît o degradare permanentă. S-a ajuns pînă la aceea că noi violăm Constituția cu fel de fel de hîrtiuțe, cum s-a ajuns la chestia asta cu denumirea limbii, nemaivorbind de neutralitate. Ne rămîne prin metode de democrație directă, discuții publice, să luminăm, să deșteptăm lumea și pe această cale să îmbunătățim situația, pentru că este degradare, pentru că s-a denaturat însăși esența Constituției.” a declarat Plugaru.
El a explicat că un astfel de tribunal ar avea competența de a analiza și judeca încălcările Constituției, oferind o soluție rapidă și eficientă pentru a trage la răspundere pe cei care încalcă legea fundamentală a țării.
Adăuga comentariu