Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sandu a spus că criza gazelor din Moldova a scos la iveală problemele în relațiile cu Rusia

5 noi. 2021,, 08:00   Politică
5065 16

Criza gazelor din Moldova a scos la iveală neînțelegeri în relațiile dintre Moscova și Chișinău. Președintele Republicii Maia Sandu a spus acest lucru joi, într-un interviu pe canalul Moldova-1, comentînd cu privire la dificultățile cu care delegația republicii Moldova s-a confruntat în timpul negocierilor privind prețul gazelor naturale, transmite Noi.md.

"Contractul privind livrarea gazelor se referă la relațiile noastre cu Federația Rusă. Evident, există probleme - mai grave și mai simple [în relații]. Am fost întotdeauna sinceri și am spus că suntem interesați de o cooperare pragmatică și constructivă, care se bazează pe respect reciproc", a comentat președintele.

Sandu a spus că negocierile privind aprovizionarea cu gaze au fost "foarte dificile". Ea a explicat că contractul cu Gazprom a expirat în perioada creșterii explozive a prețurilor la gaze în Europa. Noile condiții ale holdingului rus de gaze naturale au fost inaccesibile pentru Moldova, a spus Sandu. Totodată, ea a menționat că s-a mers în întîmpinarea Chișinăului, iar republica nu va achiziționa gaze la prețurile de piață.

În plus, Sandu a evidențiat o serie de alte probleme, dificile, potrivit ei. Printre acestea se numără restricțiile la exportul produselor agricole moldovenești în Rusia, problema transnistreană și acordurile privind garanțiile sociale pentru cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia.

Președintele a spus că ministrul de Externe, Nicolae Popescu, care urmează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe 17 noiembrie, va merge la Moscova pentru a stabili un dialog. În plus, sunt în curs lucrările de pregătire pentru reuniunea Comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești pentru Cooperare Economică. "Momentan nu sînt planificate întîlniri la nivel înalt", a spus Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?