Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Moldova ar putea genera electricitate pentru Ucraina pe gaze naturale ucrainești

8 iul. 07:04   Politică
4422 2

Media din regiune, dar și din Rusia, relatează că Moldova va furniza energie electrică Ucrainei.

În urma întrevederii șefilor externelor din trilaterala Chișinău -București – Kiev de săptămîna trecută s-a conturat planificarea edificării pe teritoriul Republicii Moldova a unor generatoare de energie electrică care vor lucra pe gaze ucrainene, scrie informator.ua.

Moldova este pregătită să instaleze centrale electrice pe teritoriul său. Energia ar putea fi produsă folosind gaze naturale furnizate de Ucraina, accentuează sursa citată.


În cadrul proiectului, statele intenționează să facă infrastructura de gaze „fiabilă din punct de vedere comercial”, au trasat Dmitri Kuleba, Mihai Popsoi și Luminita Odobescu și au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, precum și despre perspectivele de cooperare, - face trimitere Informator.ua la un mesaj de pe site-ul Ministerului de Externe al Ucrainei.

În special, părțile au remarcat importanța prioritară a dezvoltării conexiunilor electrice regionale și s-au angajat că vor lucra împreună pentru a spori capacitatea conductei transbalcanice de gaze ca parte a Coridorului vertical de gaze.

Mai mult, șefii ministerelor de Externe și-au exprimat disponibilitatea de a lucra pentru creșterea eficienței și volumului tranzitului de mărfuri, în primul rînd, produse agricole, din (spre) Ucraina prin Moldova și România către porturile dunărene, acordînd prioritate deosebită căilor ferate în cadrul „Traseelor solidarității”.

„Republica Moldova și România își confirmă disponibilitatea de a contribui la reconstrucția post-conflictuală a Ucrainei. Amplasarea geografică le permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea reconstrucției și să acționeze ca un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate”, au subliniat decizionarii. Cele trei țări intenționează să lucreze împreună pentru armonizarea parametrilor de calitate a gazelor naturale și dezvoltarea de proiecte dedicate producției de hidrogen verde folosind surse de energie regenerabile.

Totodată, Moldova și România și-au reafirmat că sprijină Comunicatul comun privind bazele păcii în Ucraina și disponibilitatea de a lucra pentru stabilirea unei păci juste pentru Ucraina, în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană în cadrul Primului Summit Global al Păcii.

9
5
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?