X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Ioniță: Rusia va răspunde la Rezoluția ONU cu contramăsuri

26 iun. 2018,, 11:50   Politică
3561 2

Expertul Veaceslav Ioniță consideră că subiectul Rezoluției adoptate la ONU, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, nu aduce foarte multe oportunități și dividende politice.

Cercetările arată că cetățenii plasează pe locul doi Federația Rusă printre statele care ajută cel mai mult Republica Moldova. În ceea ce ține de impactul economic al Rezoluției, în opinia sa, Federația Rusă va întreprinde anumite măsuri, însă profunzimea cu care aceasta poate acționa este cu mult mai mică decît a fost în trecut. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Veaceslav Ioniță spune că este complicat să spui că există un consens în ceea ce ține de relația cu Federația Rusă, însă, din punct de vedere al măsurărilor, relația cu Rusia este una puternică. Totuși, în ceea ce privește comerțul, există elemente sensibile, pe anumite poziții de mărfuri Republica Moldova fiind legată de Federația Rusă în proporție de 90% și mai mult. Și dacă în cazul exportului pe piața europeană, care este în creștere, este vorba despre cîteva companii exportatoare, în cazul Rusiei este vorba despre sute sau chiar mii de fermieri, care au un volum mic de producție, care sînt și pot fi afectați foarte mult.

În opinia sa, un alt element important se referă la remitențele de peste hotare, o parte mare din care vin din Federația Rusă. Potrivit lui, per total costuri economice ale Rezoluției pe termen scurt vor exista, dar incomparabil mai mici, comparativ cu cele care au fost în 2014 sau chiar în 2008. Expertul a mai spus că un alt aspect ține de costurile pentru întreținerea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Veaceslav Ioniță consideră că un stat care nu-și rezolvă problemele de securitate este foarte vulnerabil din punct de vedere al investițiilor, de aceea Republica Moldova are pierderi enorme în acest sens.

Expertul susține că atunci cînd se vorbește că Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele, nu se inventează absolut nimic, deoarece această țară și-a luat anterior un angajament și Rezoluția ONU nu face nimic altceva decît reiterează angajamentul Federației Ruse. „Invocarea faptului că tehnic nu poate fi rezolvată problema, nu are absolut nimic cu faptului că ei trebuie să-și retragă trupele. Ei să declare că își retrag trupele, după asta se discută dacă tehnic pot acest lucru. Nu-mi place cînd se încearcă a manipula prin faptul că acest lucru nu e posibil și trupele nu trebuie retrase”, a menționat expertul.

Veaceslav Ioniță afirmă că cea care stopează într-un fel retragerea trupelor de ruse de pe teritoriul țării este administrația din stînga Nistrului, administrație care este alimentată, la rîndul său, de autoritățile din dreapta Nistrului. „Cel mai bun finanțator al administrației din stînga Nistrului este dreapta Nistrului. Bugetul din stînga Nistrului este format cu contribuția dreptei Nistrului, exporturile sînt cele mai multe în dreapta Nistrului și UE, mai puțin de 20% merg în Federația Rusă. Cînd la ei a fost problema cu valuta, și au cerut ajutor de la Federația Rusă, le-a sărit în ajutor dreapta Nistrului”, conchide expertul.

În opinia sa, dacă autoritățile de la Chișinău își doresc ca Rezoluția ONU să aibă efect, trebuie să se intereseze de ce Federația Rusă a votat contra unui document care corespunde în totalitate cu angajamentele internaționale și să se gîndească dacă prin toate acțiunile sale nu alimentează sistemul care întreprinde acțiuni contrare a ceea ce își dorește să facă. „Mi-aș dori ca acest document să nu fie unul pur electoral, acest lucru ar fi o tragedie pentru noi. Noi trebuie să spunem un lucru foarte clar, că trupele trebuie scoase de pe teritoriul țării”, a conchis expertul.

Dezbaterile publice „Consecințele (politice, economice, sociale, internaționale) ale discuției privind retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU”, constituie ediția a 91-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав