X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Igor Dodon vorbește despre trei scenarii, în contextul alegerilor prezidențiale

9 oct. 2020,, 10:23   Politică
3538 4

Președintele în exercțiu vorbește despre trei scenarii în jurul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie: 1. scrutinul este cîștigat de actualul șef de stat, 2. scrutinul este cîștigat de un alt candidat și al treilea scenariu – alegerile nu vor avea loc.

Potrivit lui, anularea sau amînarea alegerilor poate avea loc doar în contextul stării de urgență cauzate de epidemia de coronavirus și doar dacă Parlamentul va lua o asemenea decizie. Igor Dodon s-a declarat împotriva acestui scenariu, precizînd că o eventuală amînare cu 3,4 luni nu va soluționa problema în sine. "Eu cred că autorităile trebuie să asigure maximă protecție pentru alegători la secția de vot, să fie asigurați gratuit cu măști și pixuri", explicat Dodon.

Totodată, pentru a fi validate alegerile, la urnele de vot urmează să se prezinte cel puțin 1/3 din numărul total al alegătorilor, a amintit el.

Dodon a explicat și ce se va întîmpla dacă alegerile vor fi cîștigate de un alt candidat.

"Cel mai probabil toate proiectele sociale, economice lansate de noi vor fi oprite. Noi am trecut printr-o asemenea experiență cînd premierul precedent a blocat proiectele noastre. Ce va fi cu stabilitatea politică? Va începe lupta între președinte și Guvern, alte organe de stat. Este un blocaj total. O asemenea instabilitate va duce la înrăutățirea situației în Moldova. Și politica externă va fi afectată, cel mai probabil se va reveni la o politică agresivă antirusă și nu vor mai fi menținute relații echilibrate cu toți partenerii noștri", a precizat el.


De asemenea, Dodon a explicat cum va proceda dacă după ce va purta victorie la aceste alegeri, opoziția va declanșa proteste în stradă.

"Vă promit că noi victoria ne-o vom apăra. Într-un mod pacifist, noi nu vom face greșelile altor polticieni care au cedat puterea așa, fără luptă. Dacă majoritatea cetățenilor vor lua decizia, atunci acea persoană care va primi suportul poporului va merge mai departe", a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?