X 
Cutremure stiri: 502

Șefa de la MAI a spus cum ne putem apăra

20 feb. 2023,, 08:00  
2833 0

„Presiunile asupra Moldovei sînt în creștere”, spune ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, potrivit căreia se observă elementele unui „război neconvențional”, al cărei scop ar fi punerea unei presiuni asupra Guvernului și schimbarea parcursului democratic al Republicii Moldova.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, ministra a declarat că avem nevoie de unitate pentru a ne apăra de războiul hibrid, dar și de sprijin extern, notează tv8.

„Anul trecut, pe 24 februarie, cînd Rusia a demarat conflictul militar din Ucraina, s-a întîmplat un lucru similar: toate ameninţările la adresa Republicii Moldova au luat amploare.

Şi vedem acum toate elementele unui război neconvenţional, care supun Guvernul unor presiuni foarte mari, secătuind bugetul şi distrăgîndu-ne atenţia de la agenda de dezvoltare, radicalizînd societatea şi determinînd o masivă destabilizare.

Toate acestea sînt menite să schimbe parcursul democratic al Chişinăului”, a precizat Ana Revenco.


„În sfîrşit, aceasta ar însemna obţinerea unui cap de pod foarte important şi o poziţie de forţă pentru negocieri cu Bruxelles-ul. În cele din urmă, aceasta ar însemna agravarea vulnerabilităţii Ucrainei. Dacă un al treilea front convenţional se va deschide la Chişinău, acesta va deconcentra de asemenea capabilităţile de apărare ale Ucrainei”, a spus ministra de Interne.

Revenco a subliniat că pentru a depăși astfel de situații, e nevoie de unitate, de sprijin reciproc.

„Înainte de toate avem nevoie de unitate. Unitate cu întreaga lume democratică şi cu lumea liberă. Trebuie să înţelegem că nu doar securitatea sau democraţia moldovenească sau ucraineană sînt ameninţate, ci întreaga securitate şi democraţie din Europa. Iar acest forum în care ne aflăm cu toţii azi, în care ne vom afla în următoarele două zile, ne apropie mai degrabă pe unii de alţii, ne face să stăm clar uniţi şi ne ajută să tragem primele învăţăminte.

Una din ele este că trebuie să ne sprijinim unii pe alţii. Republica Moldova a primit deja sprijin din partea unor state ale Uniunii Europene. Am semnat înţelegerea Frontex, care permite acum unui număr de specialişti ai Frontex să lucreze mînă în mînă, umăr la umăr, cu poliţia noastră de frontieră la ambele graniţe - la graniţa noastră de est, care este graniţa noastră cu războiul, dar şi la graniţa de vest, care este graniţa cu UE. Securizăm ambele graniţe şi acţionăm astfel încît să descurajăm criminalitatea transfrontalieră. Acesta este un sprijin foarte puternic pentru noi”, a zis Revenco.

De asemenea, avem nevoie de tehnologii, echipamente speciale.

„Concomitent, pe măsură ce vedem că aceste ameninţări cîştigă în dinamică şi intensitate, avînd un impact puternic asupra capacităţii naţionale de rezistenţă, ne sînt necesare mai multă tehnologie, echipament, unelte speciale, pentru a veni în sprijinul eforturilor noastre curente, pe care nu doar sistemul Ministerului de Interne le depune, ci şi multe alte sisteme guvernamentale, pentru a putea rezista.

Aceasta ne-ar ajuta nu doar să ne plasăm în zona rezilientă a crizei, ci să ne şi dezvoltăm. Noi am înţeles foarte bine că acele condiţii ce i-au fost puse Republicii Moldova de îndată ce a cîştigat statutul de ţară candidată vor aduce numai avantaje ţării în materie de dezvoltare.

Am înţeles asta pe deplin, am elaborat mecanisme şi acţiunile sînt deja în desfăşurare. Lucrăm la legislaţie. Lucrăm la protocoale, la unelte. Dar, repet, avem nevoie de sprijin suplimentar pentru a creşte eficienţa acestor măsuri în materie de edificare a unor capabilităţi funcţionale”, a punctat ministra Afacerilor Interne.

0
0
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав