Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Filat despre omorul cetățeanului turc în Chișinău

14 iul. 15:00   Politică
3943 0

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vlad Filat a comentat recent cazul asasinării unui cetățean turc în Chișinău, subliniind că Moldova, sub aspectul capacității instituționale este depășită.

În cadrul emisiunii 7 zile cu Rodica Cravcenco, Filat a menționat că Ministerul Afacerilor Interne, are o lipsă acută de cadre specializate în investigație și prevenție. Totodată, el a comparat acest incident cu alte cazuri grave, precum atacul de la Aeroportul Chișinău. "Acest caz se încadrează într-un șir de cazuri precum cazul de la Aeroport, cînd au fost uciși doi ofițeri de frontieră, bătaia de la Bălți, tratată prea superficial," a adăugat Filat.

Politicianul a subliniat că Moldova nu a avut pînă acum capi ai grupărilor criminale periculoase din străinătate stabiliți pe teritoriul său, dar a avertizat că persoane care reprezintă un pericol major ar trebui monitorizate, reținute și extradate. "Astfel de persoane, care reprezintă un pericol major, ar trebui să fie monitorizate, reținute și extradate. În momentul în care o persoană de genul ăsta circulă liber prin Moldova și expune unui risc iminent cetățenii, asta este responsabilitatea directă a instituțiilor speciale din Republica Moldova," a spus el.

"Faptul că atît victima de origine turcă, cît și presupusul asasin norvegian, aflat în căutare, s-au aflat în Republica Moldova, demonstrează că HUB-ul de securitate, anunțat cu mare tam-tam, este doar o declarație lipsită de substanță," a concluzionat Filat.


Noi.md amintește că recent un cetățean străin a fost omorît în sectorul Rîșcani al capitalei, de către un bărbat care a efectuat cîteva împușcături din mers, pe trotinetă, în direcția victimei.

Ulterior, organele de drept au cerut ajutorul cetățenilor pentru identificarea bărbatului care a comis crima.

Potrivit poliției, individul împușcat a fost anunțat în căutare pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Acesta nu a fost extrădat pînă acum, deoarece a depus cerere de azil. Potrivit Procuraturii Generale, faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere pînă în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul că, pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevede posibilitatea menținerii în stare de arest pînă la 180 de zile.

Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 03.04.2024 Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ. La 31.05.2024, CSM a informat Procuratura că Inspecția Judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. Decizia dată a fost contestată, iar o decizie definitivă nu există pe acest caz, precizează procuratura.

3
1
2
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?