X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Pentru public se fac unele declarații, iar înțelegerile pot fi total diferite

3 dec. 2020,, 10:55   Politică
3625 0

Forțele politice care negociază reformatarea cîmpului politic al Moldovei, pentru public fac unele declarații, iar înțelegerile lor ar putea fi total diferite.

De această părere este istoricul, politologul Boris Șapovalov pentru eNews, menționînd că negocierile privind reformatarea cîmpului politic al Moldovei au loc destul de activ între diferite forțe politice. Și au loc întîlniri și consultări deschise și în secrete.

"Maia Sandu și Pavel Filip au vorbit la nivel oficial despre situația din Parlament, cum să-i sporească funcționalitatea. Este clar că pentru public sînt făcute unele declarații, iar aranjamentele pot fi total diferite", a spus Boris Șapovalov.

Politologul este convins că PDM nu are nevoie de alegeri anticipate, ei cel mai probabil nu vor intra în legislativ.

"În timp ce pentru Sandu, dimpotrivă, acum este un moment foarte favorabil. După victoria în alegerile prezidențiale, ratingul ei și partidului său a sărit destul de sus. De aceea, ea roagă insistent reprezentanții altor partide de dreapta să susțină desfășurarea alegerilor anticipate în Parlament anume în cel mai scurt timp", a spus Boris Șapovalov.
El a menționat că Sandu se grăbește să preia puterea, dar pentru o poziție stabilă are nevoie și de o majoritate parlamentară stabilă.


"Iar în această componență a Parlamentului această situație este destul de problematică. Trebuie să se unească și cu Șor, și cu grupul Candu-Plahotniuc. Iar acest lucru implică pierderea reputației. Cred că după ce Sandu va prelua oficial funcția de președinte pe 24 decembrie, declarațiile ei vor avea o culoare complet diferită și vor deveni mai concrete. Cel mai probabil, am putea vedea iarăși o nouă alianță proeuropeană pentru euro, creată de ambasadorii SUA și UE - Hogan și Michalko. Pe de o parte, Sandu va încerca să decidă totul conform legii. Iar pe de altă parte, nu este exclusă opțiunea forțării Guvernului Chicu de a demisiona. Pentru aceasta pot fi inventate zeci de motive", a menționat politologul.

În opinia sa, socialiștii, în pofida pierderii alegerilor prezidențiale, deocamdată se simt mai mult sau mai puțin normal. Guvernul Chicu funcționează bine, se descurcă cu problemele care apar, în ciuda situației dificile din țară. Majoritatea deputaților din Parlament nu tind să facă mișcări bruște, așteaptă, caută posibilele opțiuni ca să rămînă cît mai mult posibil în Parlament.

Politologul a amintit că în primii trei ani de președinție obiectivele lui Igor Dodon nu au coincis cu interesele majorității parlamentare de atunci. El chiar a fost de 6 ori suspendat ilegal din funcție pentru cîteva minute prin decizia CC pentru a fi adoptată legea necesară, cu care nu era de acord.
"În aceeași situație incertă ar putea ajunge și Maia Sandu. Timpul va lucra în avantajul lui Dodon și PSRM, precum și a majorității parlamentare situaționale. Cum se vor dezvolta evenimentele în viitorul apropiat - vom vedea înainte de noul an. Deși Parlamentul ar putea pleca în vacanța legală de iarnă. Dar după sărbători, Europa și SUA ar putea presa liderii partidelor politice de dreapta și ei vor trebui să decidă ceva. Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc în anul 2021. Întrebarea e cînd? Sandu vrea mai repede, socialiștii-mai tîrziu, iar majoritatea deputaților se simt bine și așa", a menționat Boris Șapovalov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?