X 
Cutremure stiri: 506

Boțan: Moldova nu are altă soluție decât să aleagă integrarea europeană

17 mai. 2022,, 02:36   Politică
1363 0

Autoritățile și cetățenii din Republica Moldova trebuie să țină cont de evoluția relațiilor moldo-ucrainene și moldo-ruse. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan.

„Moldova, fiind un stat mic, nu are altă soluție decît să insiste pe respectarea acordurilor internaționale, inclusiv celor bilaterale, și să adere la UE”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Relațiile moldo-ucrainene și moldo-ruse de-a lungul veacurilor și pînă la războiul dintre cele două state”, organizată de Agenția de presă IPN.

Întrebat despre cum pot fi calificate relațiile moldo-ucrainene care „au un specific foarte apăsat”, precizînd că acestea „s-au îmbunătățit dramatic după ce a intervenit Uniunea Europeană”.

„Momentul-cheie de îmbunătățire a relațiilor bilaterale a fost semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Planului de Acțiuni cu UE din cadrului Acordului de Parteneriat și Cooperare, în anul 2005. De acolo începe o nouă etapă a relațiilor noastre bilaterale. Ambele state au declarat că urmăresc integrarea europeană. Este adevărat că Moldova a insistat pe integrarea europeană, dar Ucraina pe integrarea euroatlantică. Această nouă etapă a relațiilor noastre a fost precedată, din punctul meu de vedere, de Summit-ul CSI de la Chișinău, în octombrie 2002, și de Summit-ul CSI de la Ialta din 2003. Atunci atît președintele Moldovei, Vladimir Voronin, cît și omologul lui din Ucraina, Leonid Kucima, insistau pe Uniunea Vamală cu Federația Rusă pentru egalarea prețurilor la hidrocarburi, dar care nu a reușit. Așadar, am semnat acest Plan de Acțiuni, după care a avut loc Summit-ul GUUAM la Chișinău din aprilie 2005 la care s-au făcut declarații și a fost lansată ideea președintelui ucrainean, Victor Iușcenco, privind soluționarea problemei transnistrene din punct de vedere al Ucrainei care se deosebește radical de atitudinile anterioare. Actualmente ajungem la relații bilaterale fixate în documente internaționale și asta contează cel mai mult. Invocarea istoriei pentru încălcarea acestor documente este cel mai urît lucru care se poate întîmpla astăzi”, a declarat expertul Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав