X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 187
Transnistria stiri: 1459

Andrei Năstase: „Constituția R. Moldova a fost schimbată după interesele politicienilor”

29 iul. 14:19   Politică
4 ore in urma 1571 0

La împlinirea a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, politicianul Andrei Năastase a subliniat necesitatea unor reforme constituționale pentru a garanta drepturile fundamentale și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, notează Noi.md

În cadrul unei conferințe de presă, Năstase a subliniat că realitatea constituțională din ultimele trei decenii nu a corespuns întotdeauna textului scris al Legii Supreme și a criticat guvernele care, în opinia sa, au subjugat justiția și au încălcat repetat Constituția. El a menționat că, deși sîntem la ceas aniversar, nu putem să ignorăm adevărul despre modul în care Constituția a fost manipulată în interesul politic și nu al cetățenilor.

"Legea Fundamentală a țării noastre a suferit în ultimii ani de pe urma maltratării sistematice a tot ce înseamnă democrație și stat de drept. Să ne amintim de atacurile regimului oligarhic la adresa Constituției din primăvara-vara anului 2019, dar și derapajele anticonstituționale și antidemocratice din ultimii aproape 4 ani de guvernare pretins democratică și pro-europeană. Din păcate, desi sîntem la ceas aniversar, nu putem să nu spunem, a cîta oară, adevărul. Constituția Republicii Moldova a fost mereu schimbată și interpretată după calculele de moment ale clasei politice și nu în interesul oamenilor.", a spus Năstase.

El a puncat că "statul are nevoie de mecanisme pentru ca vremelnicele conduceri ale țării să nu mai poată să ignore Constituția, să schimbe după bunul plac sistemul electoral, să subjuge justiția sau Procuratura, așa cum au făcut-o oligarhii și o fac și pretinșii reformatori și așa-zișii pro-europeni de azi".

Polticianul a amintit de inițiativele sale anterioare, inclusiv colectarea a peste 405.000 de semnături pentru modificarea Constituției la capitolul alegerii și demiterii președintelui de către întreg poporul și reducerea numărului de deputați și a imunității parlamentare.


El a făcut un apel direct către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cerîndu-i să folosească dreptul de inițiativă legislativă pentru a propune proiecte de legi care să aducă beneficii reale pentru cetățeni. Năstase a sugerat două inițiative principale: garantarea prin Constituție a veniturilor, salariilor și pensiilor care să acopere minimul de existență și instituirea alocației lunare pentru toți copiii Moldovei.

„Oamenii nu pot fi ținuți pe loc doar cu lozinci și propagandă. Atît timp cît vor trăi greu, vor pleca. Politicienii de la putere trebuie să facă totul pentru ca copiii să aibă parte de carte, familiile lor să aibă posibilitatea să le pună pîine pe masă, iar bunicii noștri să aibă parte de îngrijire și de un trai decent după ce au muncit toată viața!” a spus Năstase.

10
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав