X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, despre etapă la care se află R. Moldova în procesul de aderare

27 feb. 10:15   Politică
1786 0

Etapă la care se află Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană este că acum noi comparăm legislația noastră națională cu legislația comunitară, identificăm care sînt diferențele și ce urmează să modificăm pentru a fi la fel cu cea europeană.

Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Integrare Europeană, la emisiunea În Profunzime. Cristina Gherasimov a menționat și despre faptul că în acest proces sînt implicate toate instituțiile statului, notează noi.md cu referire la protv.

„Fiecare instituție a statului este implicată în procesul de negociere. Eforturile noastre sînt grupate pe capitole de domeniile politici”, a spus Gherasimov.

În vizită de lucru efectuată săptămîna trecută la Bruxelles, au fost reprezentanții de la Ministerul de Justiție, de la Procuratura Generală, CNA, Procuratura Anticorupție, Consiliul Audiovizualului, ASP și foarte multe instituții sînt implicate în acest proces, inclusiv și reprezentanții Asocietatii Civile, a precizat Gherasimov. Fiind întrebată de ce a fost nevoie de reforma Ministerului Afacerilor Externe, ministra a precizat.

„Acest proces tehnic necesită o coordonare a tuturor instituțiilor statului și mai mult. Acest rol de coordonare nu-l mai poate juca o singură instituție. Ministerul de Externe va fi implicat și în continuare pentru că procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană nu este doar dialogul meu și al echipei de negociere la Bruxelles, sînt discuțiile pe care le ducem cu fiecare capitală a statelor membre”, a precizat Cristina Gherasimov.


Deocamdată nu se știe cine va face parte din echipa de negocieri, dar că reprezentanți ai instituțiilor cheie Gherasimov a numit pe șeful Biroului de Integrare Europeană, viceguvernatorul Băncii Naționale, reprezentantul Ministerului de Finanțe, Ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles și specialiști din domeniul economic.

Totodată aceasta a menționat că termenul în care va fi realizat acest proces depinde doar de țara noastră.

„Termenul de șapte ani depinde doar de noi, pentru că etapă la care sîntem acum este o etapă unde noi trebuie să ne facem temele pentru acasă. Dar este un termen fezabil”, spune Gherasimov.

Mai mult, vicepremierul a subliniat faptul că au rămas mai puțîn de șapte ani, pentru că ar trebui să încetăm negocierile pînă în decembrie 2027.

„Asta înseamnă transpunerea legislației comunitare în legislația noastră națională pînă în acest termen, dar implementarea acestor standarde ale Uniunii Europene urmează să o efectuăm pînă la sfîrșitul anului 2030”, menționează ministra.

Astfel, în dependență de felul în care vom fi evaluați de Bruxelles, vom putea să mergem într-un mod accelerat sau vom putea reveni la domenii care ar putea înregistra regres.

„Dacă e să vorbim de Reforma Justiției, să presupunem că în doi ani de zile noi implementăm toate reformele însă dacă anul patru a procesului de negocieri noi începem să înregistrăm regrese, Bruxelles ne poate parcă pînă nu adresăm acele carențe noi care au apărut in proces”, spune Gherasimov.

Pasul doi este etapă unde noi analizăm analizăm propria noastră legislație națională și o prezentăm la Bruxelles, echipei Comisiei Europene, precizează negociatorul - șef al Republicii Moldova.

7
2
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?