X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Analist român, despre integrarea europeană: „Repetați pînă la virgulă greșeala României”

9 feb. 11:41 (reactualizat 11 feb. 05:00)   Politică
5204 3

Jurnalistul, scriitorul și analistul politic român Ion Cristoiu este de părere că R.Moldova repetă greșeala României în ceea ce privește parcursul integrării europene.

Potrivit lui, în timp ce inițierea negocierilor de aderare este prezentată opiniei publice ca "un cadou" făcut țării noastre, pentru care ar trebui să fim recunoscători, da facto, mai puțin se discută despre condițiile și cerințele impuse statelor candidate pentru aderare. Din acest punct de vedere, spune Cristoiu, Moldova repetă acum experiența României, din perioada pre-aderării.

"Dvs. repetați pînă la virgulă greșeala României și anume integrarea în UE este considerată, și îmi dau seama, ca și la noi, un cadou. România suferă și acum de absența oricărei protecții a interesului național, pentru că admiterea a fost văzută atît în NATO, cît și în UE ca un cadou, adică noi eram ruda săracă și au venit niște bogați și le-a zis șerbilor - "veniți și voi la castel, dar să vă descălțați, ca nu cumva să vă miroase picioarele". Și șerbii sînt mîndri că nu au pătruns în castelul propriu-zis, au pătruns în curtea interioară.

Or, asta a făcut ca la noi, și dvs. aveți această problemă, ca oamenii simpli să spună: "stai puțin că pînă la urmă admiterea în UE a fost o chestie avantajoasă și pentru ei". Și la dvs. observ că e aceeași poveste telenovelă. Dvs. veți intra și acolo ne așteaptă rîuri de lapte, mămăligă..

După asta, după ce intri și vezi că sînt niște exigențe te burzuluiești și devii isteric și ești împotriva Uniunii. Dvs, ca și noi, sînteți ruda săracă, bucuroasă că gata intrăm în Uniunea Europeană.


Trebuie să înțelegem că admiterea nu este o afacere, admiterea este o înțelegere. Intri în alianță, negociezi condițiile, dar la noi, admiterea a fost văzută ca un succes al unui Guvern, s-au grăbit, au acceptat toate condițiile și după asta se întrebau dar de ce ne cer ăia niște lucruri pe care noi le-am acceptate. La dvs. tot văd acest iureș.

În primul rînd în ce intrăm? Uniunea Europeană de la Brexit este în criză, nu s-au definit nici acuma, este un arhipelag controlat de Comisia Europeană, în ce măsură se respectă suveranitatea interesele unor țări? Procesul de lărgire a dus la decolorarea uniunii. Uniunea era iniția o alianță din state puternice, egale, care au zis hai să desființăm granițele", a menționat Ion Cristoiu în cadrul unui interviu pentru jurnalista Natalia Morari.

Analistul politic mai afirmă că acordarea statutului de țară candidat la aderare pentru R.Moldova și Ucraina a fost un gest geopolitic și trebuie privit ca atare.

"În cazul dvs. și al Ucrainei aveți o mare problemă, au început negocierile ca să facă sîc lui Putin. Acest proces nu era urm[rea scopul de a mai vedea cine ar putea să intre. Este un gest strict geopolitic. Nu vedeți retorica de la Bruxelles? Nu începeți negocierile pentru că Uniunea are nevoie de dvs., nu! Intrați în Uniunea Europeană pentru că sînteți în prima linie a războiului. La dvs. nu a fost un calcul, a fost un moment istoric, care poate e trecător, nu știi. Problema este - dacă geopolitic se schimbă această situație, nu mai sînteți în prima linie, tare mă tem că nu mai e nimeni interesat de dvs.", a relatat Ion Cristoiu.

135
6
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?