Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Valeriu Ostalep: "Nu trebuie să idealizăm UE și să credem primitiv în gratuități"

5 iul. 08:30   Politică
3771 1

Nu trebuie să idealizăm Uniunea Europeană și să credem în gratuități primitive de pe urma aderării la ea, și, de fapt, Moldova nu are prea multe avantaje reale de pe urma colaborării strînse cu UE.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate, fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El a menționat că lui, în calitate de posesor al unui pașaport unic, de moldovean care nu are interese în politică, în administrația publică, nu are ambiții și pretenții, îi este greu să înțeleagă care este legătura sa, ca persoană care locuiește aici, cu Uniunea Europeană.

"Iată ei vorbesc despre integrarea europeană. Dar ce înseamnă aceasta? Faptul că ne permit nouă, ca turiști, să mergem uneori și să ne cheltuim banii acolo? Este discutabil. Ce altceva ne permit ei? Afacerile? Atît de multe companii europene din cele mai dezvoltate țări europene își permit să păcălească partenerii moldoveni, iau bani și apoi nu au de gînd să dea nici marfa, nici banii și rîd de noi, spunînd că se pot judeca măcar și 10 ani", a declarat Valeriu Ostalep.

El a atras atenția asupra faptului că toate acestea se întîmplă în contextul în care președinții acestor țări UE vorbesc despre un parteneriat strategic cu Moldova, pe cînd, în practică, companiile din aceste țări pur și simplu "înșală" companiile din Moldova și statul moldovenesc, în ansamblu.


"Cum și ce îmi permiteți? În baza pașaportului moldovenesc să merg la voi și să cheltuiesc bani ca turist? Să zicem! Este discutabil, dar să mergem mai departe. În ceea ce privește businessul, desigur, sînt avantaje, dar sînt și dezavantaje. Eu am un milion de pretenții către Uniunea Europeană modernă și, acolo unde pot, cu siguranță te vor amăgi. Adică, ca să nu fii înșelat, trebuie să fii mai ager și mai viclean decît ei. Nu vreau să spun că toate afacerile din Europa sînt criminale. Dar nu trebuie să le idealizăm. Nu trebuie să spunem că aici totul este rău, că în Est totul este rău, iar acolo totul este în roz. Acolo este la fel ca peste tot. Există oameni de succes și oameni mai puțin de succes, dar nu trebuie să existe această idealizare și această credință primitivă că vom primi totul gratis", a declarat expertul în securitate și fost ministru adjunct de externe.

91
1
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?