Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Un gest de bunăvoință sau de disperare?

12 iun. 2019,, 12:59   Politică
7095 0

Pavel Filip, numit președinte interimar al Republicii Moldova de către judecătorii Curții Constituționale nu se știe pentru cît timp și, în opinia acelorași judecători, este și prim-ministru al țării, a luat două decizii importante în cadrul ședinței convocate de acesta pe 11 iunie.

Prima este de a transfera sediul Ambasadei Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, iar a doua este de a realiza transmiterea teritoriului fostului Stadion Republican în proprietatea Ambasadei SUA în Moldova.

Ambii pași sînt importanți pentru Statele Unite. Anume această țară a fost prima care a transferat ambasada din Tel Aviv la Ierusalim în ianuarie 2017 și a cerut altor state să-i urmeze exemplul. Un susținător al consolidării alianței dintre SUA și Israel este președintele american Donald Trump. Anume lui ar trebui să-i placă "gestul de bunăvoință" al guvernului moldovean.

Diplomații americani demult vorbeau despre dorința de a obține un teren în centrul Chișinăului, pe teritoriul fostului Stadion Republican și, în pofida reacției negative a societății moldovenești, această dorință a găsit un ecou în guvernul Filat.
Cu toate acestea, soluția finală a problemei a fost găsită anume acum, pe fundalul crizei politice acute care are loc în Moldova. După ce guvernul de coaliție al Maiei Sandu, aprobat de noul parlament pe 8 iunie, este recunoscut de mai multe țări ale lumii, conducerea democraților a decis să parieze pe ultimul, dar cel mai puternic aliat al său.

"Cadourile" pentru americani sub forma transferului ambasadei moldovenești la Ierusalim și transmiterea în proprietate a unui teritoriu pentru construirea unei misiuni diplomatice americane în Moldova, au fost făcute în ajunul revenirii la Chișinău a ambasadorului american Derek Hogan. Este de așteptat ca acesta să declare poziția oficială a Washingtonului cu privire la situația politică din Moldova.


În timpul conducerii lui Barack Obama, Statele Unite au susținut cu adevărat Partidul Democrat al Republicii Moldova într-o formă sau alta, iar democrații moldoveni erau oaspeți privați în această țară și erau primiți în birouri de diferite niveluri.
Dar cît de mare este probabilitatea ca darurile generoase ale guvernului Filip, făcute într-o situație extrem de dificilă și neclară, să motiveze

Departamentul de Stat să continue colaborarea cu PDM? Experții moldoveni consideră unanim că acest lucru ar pune Statele Unite într-o poziție extrem de grea, deoarece deciziile Curții Constituționale adoptate în ultimele zile (și liderii PDM se bazează anume pe ele în acțiunile lor) au fost percepute de comunitatea profesională internațională extrem de ambiguu, iar acum sînt analizate de Comisia de la Veneția.
Vorbind ieri în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a evaluat aceste decizii drept un gest de disperare și le-a numit o insultă în adresa Statelor Unite.

Americanii nu fac nimic pur și simplu, de aceea există o opinie conform căreia condiția de susținere a guvernului Maia Sandu va fi exact ceea ce a exprimat guvernul Filip: transferul ambasadei moldovenești la Ierusalim și transmiterea cît mai degrabă a terenului fostului Stadion Republican în proprietatea SUA. Ambele vor fi percepute ambiguu atît în lume, cît și în interiorul țării. Dacă acest lucru este adevărat, atunci această schimbare de situație va fi cu siguranță o ”favoare” din partea Statelor Unite ale Americii pentru pro-americana Maia Sandu.

Ne rămîne doar să așteptăm...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?