X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE dorește să implice Moldova în proiecte de creștere a mobilității militare

11 noi. 2022,, 16:15   Politică
4128 2

Uniunea Europeană va include țările din Balcani, Moldova și Ucraina în proiecte de creștere a mobilității militare pentru desfășurarea rapidă a forțelor de luptă.

Acest lucru a fost declarat de Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borell, comentând noua strategie de securitate cibernetică prezentată de Comisia Europeană și planul de facilitare a transportului militar în toate țările UE, transmite tass.ru.

După cum a remarcat șeful adjunct al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, noua politică de apărare cibernetică a UE și planul de acțiune privind mobilitatea militară sunt concepute pentru a crește capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și infrastructura.

Potrivit lui Josep Borrell, ca parte a planului de facilitare a transportului militar, întreaga infrastructură rutieră și feroviară a UE trebuie adaptată astfel încât UE să poată transporta rapid echipamente militare și trupe dintr-o parte a comunității în alta, în principal de la vest la est. "Trebuie să ne adaptăm întregul sistem de mobilitate, astfel încât trupele noastre să-și poată desfășura rapid capacitățile. Și acest lucru este esențial pentru apărarea noastră: capacitatea de a muta rapid trupele dintr-o parte a UE în alta - practic de la vest la est", a spus el, subliniind că aceasta necesită construirea de poduri, tuneluri, drumuri și căi ferate.

Potrivit lui Borrell, UE va include țările din Balcani, Moldova și Ucraina în proiecte de creștere a mobilității militare pentru desfășurarea rapidă a forțelor de luptă. Planul de mobilitate militară presupune „întărirea cooperării cu NATO și parteneri strategici cheie precum SUA, Canada și Norvegia, facilitând în același timp angajamentul și dialogul cu partenerii regionali și țările de extindere precum Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest”, a explicat el.


După cum a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean, într-o conferință de presă, CE a alocat 1,69 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii militare de transport a UE până în 2027. "Deja finanțăm proiecte de infrastructură cu dublă utilizare. Am alocat un buget pentru nevoi militare, care se va ridica la 1,69 miliarde de euro pentru perioada până în 2027", a spus ea.

3
2
0
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?