„Am folosit un VPN, indicînd locația mea în Suedia. Apoi am introdus o adresă din Google, mi-am indicat dorința de a vota prin corespondență, am adăugat date aleatorii și m-am înregistrat. După aceea, o confirmare a înregistrării mi-a fost trimisă pe e-mail și am fost rugat să trec prin următoarea etapă de identificare prin pașaport și fotografie de pașaport. Am încărcat imaginea pe platforma Comisiei Electorale Centrale. Acest lucru s-a întîmplat pe 6 august și nu am părăsit țara nicăieri. Ulterior am primit o confirmare a înregistrării”, a declarat Șoilița.
În opinia sa, experimentul a demonstrat că sistemul actual de înregistrare pentru votul prin corespondență este vulnerabil, permițînd votarea chiar și din Moldova, în timp ce sistemul va arăta că votul a avut loc din străinătate.
Șoilița a subliniat că acest lucru deschide posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, de care, în opinia sa, ar putea profita partidul de guvernămînt și Comisia Electorală Centrală. Prin urmare, el a solicitat anularea votului prin corespondență.
În replică, Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, a asigurat că toate cererile de vot prin corespondență înregistrate pe o platformă specială vor fi verificate cu atenție. Comisia are la dispoziție mai mult de o lună pentru a verifica validitatea acestora.Săptămîna trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat instrucțiunile pentru identificarea la distanță a alegătorilor care s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență prin mijloace digitale. Potrivit comisiei, pînă în prezent doar 383 de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.
Adăuga comentariu