X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Transnistria califică drept periculoase apelurile pentru schimbarea formatului de menținere a păcii

27 iul. 2023,, 13:30   Politică
3662 0

Apelurile de schimbare a formatului de menținere a păcii pe Nistru de către NATO, APCE și alte structuri internaționale sînt periculoase.

Acest lucru a fost declarat de Oleg Belyakov, copreședinte din partea RMN nerecunoscută în Comisia unificată de control pentru gestionarea operațiunii de menținere a păcii, subliniind că astfel de declarații provoacă îngrijorare în rîndul populației transnistrene.

"În aceste vremuri dificile, din partea diferitelor organizații internaționale sînt tot mai frecvente apelurile de a schimba formatul operațiunii de menținere a păcii pe Nistru: APCE, reprezentanți ai blocului militar NATO. Aceștia nu au o viziune obiectivă asupra stării reale a lucrurilor în zona de securitate. Orice încercare de a transforma misiunea de menținere a păcii în afara consensului politic al tuturor părților implicate este periculoasă pentru procesul de reglementare. Ele vor duce la schimbări profunde, complexe, care vor afecta stabilitatea și securitatea regională, cu consecințe puțin previzibile", a declarat Belyakov în cadrul unei mese rotunde cu ocazia aniversării începutului operațiunii de menținere a păcii în Transnistria, organizată la Tiraspol.

El a reamintit că, în iunie 1992, observatorii civili din România, Ucraina, Republica Moldova și Transnistria, aduși pentru a despărți cele două părți, nu au reușit să împiedice declanșarea unui conflict la scară largă.

"Acest lucru a dus la o tragedie sîngeroasă, iar observatorii înșiși au trebuit să fie mutați de urgență pe un teritoriu sigur", a amintit Belyakov. El a subliniat că autoritățile transnistrene insistă în continuare asupra păstrării mecanismului actual al operațiunii de menținere a păcii și se opun categoric propunerii Chișinăului de a înlocui căștile albastre cu observatori civili.


Chișinăul a propus anterior înlocuirea forțelor pacificatoare ruse de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă constant că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

6
0
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?