X 
Cutremure stiri: 502

Tofilat: Există tangențe între frauda bancară și laundromatului rusesc

4 iul. 2019,, 08:51   Politică
2242 1

Expertul comunității „WatchDog”, Sergiu Tofilat, spune că există două tangențe între frauda bancară care s-a produs în Republica Moldova și laundromatul rusesc.

Potrivit lui, tangențele se referă la modificările de legislație pentru a facilita schemele respective și inacțiunea instituțiilor de stat. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Important” de la postul TVC21, transmite IPN.

Potrivit lui, de prevenirea schemei laundromatului erau responsabile Procuratura și Centrul Național Anticorupție. Aceasta pentru că s-a operat cu tranzacții fictive garantate de cetățeni din Republica Moldova. Pe cînd, în schema miliardului cea mai mare responsabilitate o poartă Banca Națională pentru că avea multe instrumente să prevină această fraudă, spune expertul.

În cazul laundromatului existau datorii fictive care erau stinse prin ordonanțe ale instanțelor judecătorești, iar în cazul fraudei bancare a fost vorba de credite fictive și activități economice fictive.

Expertul spune că în cazul furtului miliardului erau acordate credite neperformante unor companii fondate cu puțin timp înainte de a cere aceste credite. În acest caz, Banca Națională trebuia să-și dea seama că era vorba despre credite neperformante și să intervină.

Despre laundromatul rusesc, Sergiu Tofilat spune că se vor afla mai multe informații cînd se va ajunge la examinarea materialelor din dosar. „Ceea ce vedem pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că aici trebuie să ne preocupe, noi vedem că nimeni nu a fost sancționat. Da, au fost transmise în instanță dosarele pe judecătorii implicați, dar nu sînt ei responsabili de organizarea a tot ce s-a întîmplat cu această schemă”, a spus el.

Recent, „WatchDog” a publicat un studiu potrivit căreia pe parcursul anilor 2010-2014 circa 70 miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărîri judecătorești ilegale privind datoriile false. Fondurile „curățate” au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав