X 
Cutremure stiri: 502

SUA și UE vor ajuta la consolidarea stabilității democratice în Moldova și Ucraina

25 mar. 2022,, 11:45   Politică
3291 0

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au convenit asupra importanței consolidării stabilității democratice în Ucraina și Moldova.

Potrivit tass.ru, acest lucru este menționat, printre altele, în declarația comună a Consiliului European și a Statelor Unite, distribuită joi seara la Bruxelles, în urma participării președintelui american Joe Biden la summitul UE.

După cum se menționează în declarație, liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite au discutat despre disponibilitatea lor de a impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și de a opri orice încercare a Moscovei de a ocoli măsurile restrictive deja impuse.

Aceștia și-au revizuit eforturile continue de a impune pierderi economice Rusiei și Belarusului, precum și dorința de a lua măsuri suplimentare și de a opri orice încercare de ocolire a sancțiunilor.

De asemenea, liderii "și-au declarat angajamentul de a continua să ofere asistență umanitară, inclusiv țărilor vecine (Ucrainei) care primesc refugiați și au subliniat necesitatea ca Rusia să garanteze accesul umanitar către cei care au suferit de violență sau au fugit de ea", se arată în document. "Liderii au salutat lansarea investigațiilor internaționale, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale", se arată în declarația comună.

În plus, liderii au discutat despre cooperarea UE-SUA pentru a reduce dependența de combustibilii ruși, pentru a accelera trecerea la energia curată, precum și necesitatea de a răspunde nevoilor în schimbare ale securității alimentare din întreaga lume.

"Liderii au convenit, de asemenea, asupra importanței consolidării rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea extinsă a Parteneriatului Estic. În cele din urmă, liderii au subliniat importanța consolidării securității și apărării transatlantice, inclusiv prin cooperarea activă dintre NATO și UE, așa cum este descris în Busola strategică a UE", au concluzionat părțile.

Președintele american Joe Biden a participat joi la summitul UE, al cărui subiect principal a fost situația din Ucraina.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав