X 
Cutremure stiri: 503

Stoianoglo: „Referendumul este un fel de tehnologie politică”.

5 oct. 05:30   Politică
5 ore in urma 1891 0

Viitorul referendum constituțional privind modificarea Constituției țării pentru a consolida cursul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o fraudă politică menită să o ajute pe președinta în exercițiu Maia Sandu să își consolideze electoratul proeuropean.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md

El a reamintit că anterior ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat clar și fără echivoc că rezultatele referendumului nu vor avea niciun impact asupra ritmului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

„Referendumul este organizat doar pentru a consolida poziția doamnei Sandu în actualele alegeri prezidențiale. Este un gen de tehnologie politică și se face doar pentru a consolida electoratul pro-european. Nu are nimic de-a face cu integrarea europeană sau cu alegerile prezidențiale”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Vorbind despre posibilul eșec al referendumului, el a spus că dacă Maia Sandu și-a asumat o astfel de responsabilitate politică, ea trebuie să-și asume această responsabilitate.


„Pentru că atunci cînd ambițiile personale, egoismul personal este mai presus de interesele țării, atunci oamenii, alegătorii trebuie să evalueze acest politician. Atunci cînd există astfel de riscuri, trebuie să desfășori o activitate absolut diferită, trebuie să le explici oamenilor ce înseamnă integrarea europeană, pentru că avem regiuni întregi care au îndoieli cu privire la această problemă, dar aceasta nu înseamnă că acești oameni sînt împotriva ei. Înseamnă că acești oameni pur și simplu nu cunosc multe lucruri”, a declarat fostul procuror general și candidat la președinția Republicii Moldova.

În opinia sa, aceasta este o problemă gravă pentru Moldova, care discreditează însăși ideea de integrare europeană.

„Dacă nu există nicio garanție că referendum va avea suces, de ce să îl organizezi și de ce să îl legi anume de ziua alegerilor? Acesta în primul rînd. În al doilea rînd, nu este vorba despre cursul nostru de integrare europeană. Este vorba despre schimbarea Constituției într-un mod foarte larg. Dea ceea eu cred că nu trebuie să ne implicăm în jurisdicția constituțională la această etapă. Aceasta este altceva și, din punctul meu de vedere, este din nou o manipulare a opiniei publice”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

El a menționat că, dacă autoritățile doresc să cunoască opinia oamenilor cu privire la integrarea europeană, ar trebui să-i întrebe: susțineți sau nu integrarea europeană?

„Iar noi am ales altă cale, am luat și am oferit oamenilor o anumită formă, le propune să introducem modificări la Constituție sau altceva acolo. Din păcate, politica dusă de actuala guvernare în ultimii 4 ani este o politică de manipulare a opiniei publice”, a subliniat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

Dimitri Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, consideră că viitorul referendum constituțional, inițiat de Maia Sandu, urmărește să pună pe roate un plan de modificare a Constituției în afara normelor de drept.

„Ce nu e în regulă cu referendumul?” citiți în articolul analitic al Noi.md cu același titlu la următorul link.

23
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав