X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: ”Reintegrarea țării se poate face și după aderarea la UE”

25 sep. 2023,, 23:20   Politică
4063 1

„UE nu mai condiționează integrarea europeană a RM cu reintegrarea țării și soluționarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stîng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE”.

Declarația îi aparține șefei statului, Maia Sandu. Totodată, președinta a declarat în cadrul emisiunii Новая неделя с Анатолием Голя că nu se renunță la regiunea transnistreană.


„UE nu mai condiționează integrarea europeană a RM cu reintegrarea țării și soluționarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stîng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE, pentru că nivelul de trai va fi mult mai înalt decît este acum, am văzut acest lucru prin exemplul tuturor țărilor care au devenit membre UE și se va soluționa întrebarea după, dacă nu vom reuși să o rezolvăm înainte de aderare”, a menționat președinta.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, ar fi fost dur criticat după un interviu, în urma căruia mulți i-au interpretat declarațiile că Chișinăul ar renunța la transnistria.

„Nu. Nu se renunță. Dar putem vorbi despre doi pași. Desigur că ne-am dori să fie în paralel, dar nu putem sta încă 30 de ani în această situație, cînd democrația nu e consolidată, condițiile de viață nu sînt cele mai înalte. Calea noastră este integrarea în Uniunea Europeană, acolo vom putea trăi în pace, pentru că UE și este un proiect de pace, de asta și a fost inițiat, după războiul II mondial. Eu consider că avem o șansă bună, trebuie să ne concentrăm, totul depinde de noi, dacă ne vom ține împreună și vom munci”, a declarat Maia Sandu.

Consiliul European a votat pentru acordarea statutului de state candidate pentru aderare Republicii Moldova și Ucrainei.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.

6
0
0
0
40

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?