X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: Hotărîrea Curții Constituționale nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general

13 noi. 2023,, 21:07   Politică
4371 1

Constatarea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo „se referă la ceva ce nu mai există”, a spus șefa statului Maia Sandu la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit președintei, hotărîrea Înaltei Curți, nu schimbă planurile autorităților, inclusiv condiția Uniunii Europene de a avea un proces nou de selectare a procurorului general, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol care nu mai există pentru că înaintea Curții Constituționale s-a pronunțat Comisia de la Veneția și Comisia de la Veneția a spus că acest articol nu era suficient de bun. Și atunci parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorul general, în general și respectiv, aceasta este o constatare a Curții Constituționale, cumva se referă la ceva ce nu mai există. Asta nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general și asta nu schimbă planurile noastre, inclusiv condiția Uniunii Europene, un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității pentru cei care vor să candideze la funcția de procuror general”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale pe 9 noiembrie.

Avocatul său, Iurie Mărgineanu, a declarat că acesta ar putea reveni în funcția de procuror general, după decizia CC care, potrivit lui, „este o portiță" în acest sens.


Anterior, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo insista pe repunerea sa în funcție și a anunțat că va ataca în instanță decretul prezidențial prin care a fost eliberat din funcție. Reprezentanțiii Guvernului au precizat că hotărîrea CtEDO nu prevedere repunerea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo, cercetat în mai multe dosare.

Amintim că Alexandr Stoianoglo, numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, a fost reținut doi ani mai tîrziu, fiind cercetat în mai multe dosare, iar ulterior, suspendat din funcție.

7
2
1
4
87

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?