X 
Cutremure stiri: 504

Sandu, despre cumpărarea gazelor naturale din surse alternative: E scump

21 iul. 2022,, 21:26   Politică
2963 0

Situația complicată din sectorul energetic din cauza prețurile foarte înalte nu-i permite R. Moldova să asigure țara cu surse alternative de gaze naturale, iar negocierile se împotmolesc tocmai din acest motiv, susține președinta Maia Sandu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Mai mult, șefa statului spune că și rezervele de păcură sînt reduse întrucît există un deficit de combustibil, iar vulnerabilitatea energetică pe care o avem în prezent se datorează „ignoranței și proastei guvernări” a oamenilor cu funcții de răspundere pe care i-a avut țara noastră în toți 30 de ani de independență, transmite Replicamedia.md.

„Dacă anii trecuți putem procura gaze naturale în vară la un preț mult mai mic decît în iarnă, în acest an prețurile sînt foarte mari și aici este vulnerabilitatea majoră a R. Moldova, pentru că înțeleg că Guvernul nu are încă claritate pe contractul în derulare cu Gazprom. Nu există certitudine că va furniza Gazpromcantitățile de care avem nevoie în conformitate cu contractul și încercările de a identifica gaze naturale la prețuri accesibile, asta e problema, și a construi rezerve pînă cînd nu au dat roade. Știu că se discută cu mai multe potențiale surse, dar prețul este foarte înalt și pentru cetățenii R. Moldova acest preț este inaccesibil, o să vedem în continuare care sînt rezultatele discuțiilor pe care le are Ministerul Industriei și Dezvoltării Regionale cu posibile alternative”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului susține că procurarea de gaze naturale din Azerbaidjan ar fi o alternativă, dar problema este prețul de achiziție exagerat pe care nu ni-l putem permite.


„Cu Azerbaidjanul problema este prețul foarte înalt. Știu că se discută în continuare, dar nu există o finalitate. Această înțelegere cu Azerbaidjanul (n.r. de a ne livra gaze naturale) poate fi făcută doar dacă există înțelegere pe preț și dacă prețul este prea mare, atunci e mai complicat. Pe problema de transport se rezolvă, există aceste opțiuni. S-a discutat cu țările prin care ar urma să tranziteze gazele naturale, dar problema este prețul foarte înalt”, a punctat Maia Sandu.

În ceea ce ține de procurarea gazelor naturale dinRomânia, țara vecină ne-a refuzat la acest capitol, iar achiziționarea păcurii este la fel, complicată, din cauza deficitului pe piață.

„Guvernul a încercat să negocieze și cumpărare de gaze din România, pînă cînd răspunsul a fost negativ. Pe păcură e o soluție parțială, pentru că cu păcură s-ar putea încălzi cel puțin cîteva orașe din țară, dar și aici e deficit de păcură pe piață. Guvernul a încercat să facă rezerve, înțeleg că acum poate procura o cantitate mai mică, sperăm că în următoarele luni ar putea să achiziționeze și restul cantității, dar e deficit, prețurile sînt mari”, spune președinta țării.

Potrivit Maiei Sandu, de vină pentru situația în care ne aflăm este lipsa de acțiune și sabotarea intenționată a sectorului energetic de către fostele guvernări.

„E o problemă energetică care afectează pe toți, dar în special R. Moldova pentru că noi sîntem mai săraci, avem resurse mai puține, nu am dezvoltat în ultimele decenii alternative și această dependență excesivă cu care ne-am pomenit la 30 de ani de independență, evident că ne costă foarte scump acum. Eu cred că în mare parte este sabotarea independenței energetice, plus ignoranță, proastă guvernare, lipsă de viziune. sînt foarte multe lucruri pentru care trebuie să răspundă persoane care au fost în fruntea țării și vedeți că procese de anchetă merg încet. Procuratura se ocupă de lucruri evidente, acolo unde probele sînt mai simple. Acolo unde trebuie să demonstrezi că nu a existat bună intenție sau au existat intenții de sabotare a independenței energetice. Cetățenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și să poată întreprinde toate măsurile pe care le pot lua ca să economisească încălzire și energie, așa cum fac toți oamenii din țările UE. Autoritățile vor face tot ce pot ca să asigure cu resurse energetice în iarnă cetățenii”, a concluzionat Maia Sandu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав