Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Reuniune importantă în Moldova: Vor fi prezenți mai mulți oficiali de rang înalt din UE

8 iul. 14:34   Politică
3776 1

Daniel Vodă, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a susținut o conferință de presă după ședința Executivului, în care a anunțat vizita în R. Moldova a Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, notează Noi.md.

Daniel Vodă a venit cu un anunț în ceea ce privește agenda europeană a R. Moldova.

"În perioada 10-11 iulie, la Chișinău, se va defășura prima sesiune de screening bilateral. Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a anunțat la sfîrșitul săptămînii trecute că am primit acest calendar imediat după prima conferință interguvernamentală, care s-a desfășurat săptămîna trecută la Luxembrug. Prima sesiune va dura 2 zile: 10-11 iulie.

De obicei, toate țările membre merg la Bruxelles pentru acest screening bilateral. Dar noi vom avea onoarea să găzduim în premieră, inclusiv pentru Comisia Europeană, acest screening la Chișinău.

Subiectul discutat în această perioadă va fi achiziții publice cu scopul de a vedea, care sînt reglementările naționale la noi, în R. Moldova, care sînt elementele de reformă, care sînt necesare și care sînt activitățile, pe care le vom organiza în perioada următoare".


Totodată, Daniel Vodă a precizat că miercuri, 10 iulie, în țara noastră, sînt așteptați mai mulți oficiali europeni, printre care și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, care va avea întrevederi, inclusiv cu premierul Dorin Recean. Potrivit agendei, cei doi oficiali vor susține împreună o conferință de presă.

"În după-amiaza zilei de miercuri, va fi discutată agenda europeană a țării noastre, dar și modalitățile, prin care putem avansa pe subiectele de actualitate în ceea ce vizează procesul de integrare europeană, accesare de oportunități noi petnru țara noastră în contextul în care am deschis procesul de negocieri și urmează munca tehnică în grupurile de lucru".

Amintim că recent viceprim-ministra petnru integrare europeană, Cristina Gherasimov a declarat că, după lansarea negocierilor de aderare, urmează o nouă etapă importantă pentru țara noastră - screening-ul bilateral la toate capitolele de negociere și verificarea transpunerii aquis-ului comunitar.

Anterior, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, a menționat că scopul acestui exercițiu - screening-ul bilateral - "este de a ne așeza la masă și a analiza legile europene, una cîte una și identifica cum vor fi implementate în Republica Moldova".

"În ce perioadă, în ce condiții și cu ce capacități. Rapoartele de monitorizare din partea UE vor fi din ce în ce mai multe și din ce în ce mai extensive", a mai punctat oficialul european.

Tot în perioada 10-12 iulie, potrivit Guvernului, R. Moldova va găzdui conform principiului rotației un alt eveniment de anvergură, Reuniunea Constituenței a FMI și a Băncii Mondiale.

"Reuniunea va avea ca temă centrală asigurarea unei creșteri viguroase într-un mediu volatil și incert. Discuțiile se vor axa pe subiecte, precum mobilizarea capitalului privat, oportunități de inovare.

Reuniunea își propune să aducă în prim-plan evoluțiile economice globale, dar și provocările regionale", a precizat Daniel Vodă.

7
1
0
0
56

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?