X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reprezentanţa oficială a RMN nerecunoscute a fost deschisă la Moscova

23 ian. 2019,, 12:30   Politică
4461 3

Reprezentarea oficială a Republicii Moldoveneşti Nistrene nerecunoscute s-a deschis în capitala Federației Ruse, oraşul Moscova, transmite Noi.md.

După cum informează serviciul de presă al liderului Transnistriei, prima reprezentanţă transnistreană a apărut la Moscova în anul 2005. Atunci, funcțiile sale au fost atribuite Centrului de Cooperare „Transnistria” – o organizație publică înregistrată oficial pe teritoriul Federației Ruse.

De la începutul anului 2012, activitățile acestei structuri au fost sistate, însă necesitatea unei reprezentanţei pentru Transnistria a rămas. Acest lucru este confirmat de numeroasele apeluri ale cetățenilor transnistreni localizați în Rusia. Pînă în prezent s-a efectuat un volum impunător de lucrări pregătitoare pentru demararea activităților Oficiului Reprezentanţei Oficiale a Republicii Moldoveneşti Nistrene, subordonate Ministerului Afacerilor Externe al RMN.

În conformitate cu normele legislației ruse, a fost aleasă o formă juridică sub forma unei organizații obşteşti – Fondul de Dezvoltare a Relațiilor Sociale și Culturale „Transnistria”.

Reprezentanţa oficială a Republicii Moldovenești Nistrene nerecunoscute în capitala FR deţine statutul de instituție străină a Transnistriei, fiind o entitate structurală a sistemului organelor serviciului diplomatic al Transnistriei. Sarcinile sale prevăd acordarea de asistență locuitorilor Transnistriei în stabilirea de legături culturale, umanitare, socio-economice și de altă natură, menținerea contactelor directe cu autoritățile de la Moscova, interacțiunea cu ONG-uri, schimbul de informații, integrarea culturii transnistrene în cultura rusă şi cea mondială.


Reprezintă importanţă componenta diplomatică a activităților, precum și funcțiile legate de extinderea relațiilor comerciale, economice și financiare, promovarea produselor și serviciilor transnistrene pe piața internațională.

Deschiderea Reprezentanței transnistrene la Moscova ca un eveniment semnificativ, care corespunde pe deplin poziției transnistrenilor exprimate în cadrul referendumului din 2006, a fost subiectul discursului președintelui Transnistriei, Vadim Krasnoselski. El a atras atenția asupra faptului că nevoia inaugurării unei reprezentanţe a existat de mult timp și a menționat că reluarea activității sale este prevăzută de Strategia de dezvoltare a RMN pentru perioada 2019-2026.

Potrivit acestuia, Centrul va deveni un instrument practic pentru implementarea unor anumite prevederi ale documentului de program, în textul căruia poziționarea internațională a Transnistriei este direct dependentă de natura și nivelul de dezvoltare a contactelor de politică externă. Un alt aspect important, reflectat în Strategia 2019-2026, este crearea unui mecanism sistemic de lucru cu compatrioții care trăiesc în străinătate (biroul Reprezentanţei RMN din Moscova are menirea să devină elementul său semnificativ).

Referindu-se la textul Strategiei, Vadim Krasnoselski a reamintit că în acest document este formulată ideea de stat a Transnistriei, care se bazează pe trei aspecte – năzuinţa spre independență a RMN, cu recunoașterea și implementarea ulterioară a rezultatelor referendumului, consolidarea comunităţii „poporul transnistrean” și construirea unui stat orientat social cu economie bazată pe principiul de piaţă.

Președintele a vorbit și despre legăturile istorice dintre Rusia și Transnistria, precum și despre direcțiile de interacțiune ruso-transnistreană. Acestea vizează pacea, politica (Rusia este garantul procesului de negociere), cooperarea culturală, educațională, umanitară și, de asemenea, economia (potrivit lui Vadim Krasnoselski, Federația Rusă este un partener strategic al Transnistriei).

Liderul Transnistriei a vorbit şi despre elementul informațional al interacțiunii. În această privinţă el a menționat că transnistrenii sînt bine informați despre viața Rusiei, dar şi nivelul insuficient de informare a rușilor cu privire la realitățile transnistrene. În acest sens, Reprezentanța va avea un rol deosebit, în opinia președintelui. Vadim Krasnoselski a numit-o ca fiind un centru de contact – nu numai cu cetăţenii Rusiei, ci și cu reprezentanți ai altor state prietenoase.

Șeful Transnistriei a atras atenția şi asupra candidaturii șefului Reprezentanţei. În coordonare cu Comisia Consiliului Suprem al RMN pentru relații internaționale, Leonid Manakov a fost numit în această funcție. Un jurist cu experiență, acesta, la mijlocul anilor 90, a condus poliția criminală transnistreană, a deţinut funcţia de vice-ministru al afacerilor interne al RMN. În prezent, este vicepreședinte al Ghildei Avocaţilor din Rusia.

Vadim Krasnoselski i-a înmînat șefului Reprezentanţei certificatul corespunzător. La rîndul său, Leonid Manakov, exprimîndu-şi recunoștința pentru înaltă încredere, a calificat deschiderea Reprezentanței transnistrene la Moscova drept un eveniment important pentru întregul popor transnistrean și a asigurat că va depune eforturi maxime pentru activitatea productivă a Reprezentanței și pentru îndeplinirea calitativă a sarcinilor stabilite.

Printre participanții la ceremonia de deschidere a Reprezentanței au figurat politicieni ruși, parlamentari și personalități publice, reprezentanți ai ambasadelor Abhaziei, Osetiei de Sud și Karabahului de Munte, transnistreni care locuiesc în Federația Rusă.

Reprezentanţa Republicii Moldoveneşti Nistrene în capitala Federației Ruse şi-a început oficial activitatea. Instituţia este situată în centrul Moscovei – pe strada Povarskaya, 11, biroul nr. 35 (cartierul Arbat). Pe lîngă personalul instituției, întîlnirile și evenimentele oficiale, inclusiv audierea cetățenilor de pe această platformă, vor fi efectuate, în timpul vizitelor de lucru la Moscova, de către președintele Transnistriei, șeful MAE, reprezentanții puterii executive și legislative din regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?