X 
Arşiţa stiri: 224
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Renato Usatîi, către Maia Sandu: Egalați angajații CFM cu bugetarii sau voi fi alături de ei la proteste!

20 aug. 15:06   Politică
7 ore in urma 2844 0

Renato Usatîi a îndemnat-o pe președinta Maia Sandu ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, să vină cu o inițiativă de echivalare a angajaților de la Calea Ferată a Moldovei cu salariații bugetari.

El este convins că aceasta este unica soluție pentru problema restanțelor salariale la CFM, care au ajuns la circa 140 de milioane de lei. În lipsa unui răspuns clar în termen de trei zile, ne vom consulta cu angajații din toate nodurile feroviare principale din țară cu privire la organizarea protestelor.

„Doamnă Președinte, mâine începe înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale. Dumneavoastră, spre deosebire de noi, opoziția, aveți o putere deplină, controlați guvernul, majoritatea parlamentară și chiar o mare parte a opoziției parlamentare. Vă solicit să veniți, în calitate de președinte al țării, cu o inițiativă de echivalare a angajaților CFM cu salariații bugetari. Nu avem timp să așteptăm să aibă loc alegerile, să le pierdeți, iar apoi noul guvern să înceapă să rezolve această problemă, ea trebuie rezolvată astăzi!”, a spus Usatîi în adresarea sa video.

El a reamintit că deficitul bugetar al țării pentru acest an este de aproximativ 17 miliarde de lei, în timp ce fondul salarial anual al tuturor angajaților Întreprinderii de Stat „CFM” este de aproximativ 500 de milioane de lei.

„Cu siguranță acestea nu vor avea un impact prea mare asupra deficitului. Sunt gata să mă întâlnesc cu reprezentanți competenți ai guvernării, dacă aceștia există, și să explic cum putem obține bani în buget pentru a acoperi datoriile și pentru a face ca întreprinderea să se dezvolte”, a declarat Usatîi.


El a subliniat că decizia de a echivala în drepturi angajații Căilor Ferate cu cei bugetari este singura decizie corectă în situația actuală.

„Într-o zi întreprinderea va deveni profitabilă și va câștiga bani, și atunci vom scoate povara de pe buget, dar astăzi este singura modalitate de a ajuta mii de familii și mii de specialiști”, a adăugat Usatîi.

El a mai spus că stabilitatea financiară nu se obține prin vânzarea activelor, cum ar fi mașini și locomotive, ci doar prin investiții în oameni și în infrastructură.

Noi.md amintește, Î.S. Calea Ferată din Moldova (CFM) se confruntă cu o criză financiară foarte mare deja de cîțiva ani. La finele lunii iulie, angajații și-au pirmit salariile abia pentru luna martie.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere intervenția de urgență a prim-ministrului Dorin Recean pentru soluționarea crizei salariale.

În același timp, angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, spun că „Calea Ferată din Moldova are nevoie de reorganizare, dar aceasta se realizează prost și este îngreunată de vechea mentalitate de gestionare a întreprinderii de stat și de documentele normative învechite.

11
6
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав