X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Recean: „Împreună putem identifica și alte instrumente noi în lupta împotriva corupției”

8 iun. 14:40   Politică
2110 3

Rezultatele și provocările în judecarea cauzelor de corupție și implementarea măsurilor de prevenire a acestui fenomen în sistemul judiciar au fost cîteva dintre subiectele discutate la cea de-a treia ședință a Platformei Anticorupție, desfășurată la Ministerul Justiției.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat eficiența acestui format de dialog și a îndemnat instituțiile responsabile să coopereze activ pentru a livra rezultatele așteptate și a asigura o justiție corectă, care acționează doar în interesul cetățenilor. Potrivit premierului, evoluțiile din ultima perioadă în domeniul justiției sînt pozitive, chiar dacă procesul în sine este unul complex și de lungă durată. În prezent, sînt reformate Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție, este numit procurorul general, iar pentru a evalua integritatea financiară și etică a judecătorilor și procurorilor activează două comisii de vetting.

„Împreună putem identifica și alte instrumente noi în lupta împotriva corupției, dar și pentru fortificarea instituțiilor responsabile de acest proces. Avem un obiectiv comun - să eradicăm corupția pentru a construi bunăstarea acasă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

În cadrul ședinței, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre progresele în optimizarea cadrului normativ privind sechestrele și confiscările, dar și despre provocările în ceea ce privește implementarea mecanismelor de control și supraveghere. De asemenea, au fost discutate evoluțiile în crearea sistemului judiciar anticorupție, din perspectiva condiționalităților Uniunii Europene și ale Fondului Monetar Internațional. Un alt subiect a vizat dinamica examinării cauzelor de corupție, cu accent pe corupția sistemică, dar și asistența internațională pentru consolidarea statului de drept.

Platforma Anticorupție a fost creată la începutul anului curent pentru eficientizarea procesului de coordonare a politicilor în domeniu, implicarea activă a autorităților și instituțiilor în soluționarea problemelor și pentru a facilita comunicarea și cooperarea interinstituțională.

1
0
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?