X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Promo-Lex: ”Asigurarea transparenței decizionale a ședințelor Parlamentului, ignorată”

28 iun. 17:15   Politică
1934 0

Asigurarea transparenței decizionale a ședințelor Parlamentului rămâne a fi o provocare pentru legislativ, întrucât, și la ultima întâlnire a deputaților, acest aspect a fost în mare parte ignorat.

Opinia aparține Asociației Promo-LEX care a analizat ultima ședință a Legislativului.

Potrivit instituției, din totalul de proiecte dezbătute și supuse votului, transparența decizională a fost afectată în cazul a 53% dintre acestea (8 din 15 proiecte).

”Pe ordinea de zi bisăptămânală a ședințelor plenare ale Parlamentului din 27 iunie - 5 iulie au fost incluse 19 subiecte, dintre care 15 au fost votate. În debutul ședinței, majoritatea parlamentară a propus trei modificări la ordinea de zi (1 propunere de includere a unui subiect, 2 propuneri de excludere), iar pe parcursul ședinței, Președintele Parlamentului a propus includerea unui proiect de hotărâre pe ordinea de zi. În același timp, opoziția parlamentară a cerut audierea Ministrului Culturii, Ministrului Educației și Cercetării, dar și excluderea de pe ordinea de zi a unui proiect de lege. Niciuna dintre solicitările opoziției nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi modificată ordinea de zi.

Transparența decizională a fost afectată în cazul a opt proiecte de acte normative, dintre care doar un proiect avea regim de examinare în mod prioritar. Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate a fost constatată în cazul unui proiect de lege, iar în cazul a opt proiecte de acte normative nu au fost solicitate sau acordate sau publicate unele acte aferente proiectelor de acte normative, inclusiv nu au fost publicate două proiecte de hotărâre votate în această ședință plenară. Și de această dată, cel puțin patru rapoarte ale comisiilor permanente au fost publicate pe pagina web a Parlamentului în ziua ședinței, fie în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării”, se arată în analiza Promo-Lex.


Totodată, Promo-Lex precizează că Parlamentul a continuat exercitarea controlului parlamentar prin audierea Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023. Dezbaterile asupra acestui raport au durat peste două ore, acest subiect fiind cel mai discutat în cadrul ședinței din 27 iunie.

De menționat că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

0
2
0
0
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?