X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Proiectul legii privind sistemul judecătoresc anticorupție, trimis în Parlament

29 iul. 2023,, 09:45   Politică
2289 0

După o serie de consultări și colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, a fost elaborat proiectul de lege referitor la sistemul judecătoresc anticorupție.

Inițiativa legislativă, venită din partea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost îmbunătățită cu propuneri venite din partea societății civile, judecătorilor, procurorilor și altor experți în drept. La fel, s-au expus și partenerii de dezvoltare, notează Noi.md.

Proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău.

Pe lîngă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate.

Adițional, proiectul de lege conține norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura funcționalitatea sistemului judecătoresc anticorupție. Inițiativa legislativă a fost expediată Parlamentului pentru examinare și adoptare. Parlamentul va organiza consultarea publică și avizarea proiectului conform legislației în vigoare.

2
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?