X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procedurile aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile, simplificate

9 noi. 2023,, 17:15   Politică
2183 0

Parlamentul a votat astăzi în lectura doua PROIECTUL de lege care prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile.

Documentul reglementează aspecte ce țin de introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru 2030. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30 % din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6 %.

Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Totodată, va fi introdus dreptul Guvernului de aplicare a „transferurilor statice” de energie din surse regenerabile cu alte state membre ale Comunității Energetice ori state membre UE.

Urmează a fi simplificate și procedurile administrative aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile. Inițiativa legislativă mai prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decît locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

Alte modificări propuse se referă la promovarea energiei regenerabile în sectoarele încălzire și răcire și transporturi, precum și la stabilirea dreptului producătorilor eligibili de a primi plăți (compensații) pentru limitarea cantităților de energie electrică din surse regenerabile, injectate în rețelele electrice. De asemenea, documentul conține prevederi referitoare la organizarea licitațiilor și conținutul documentației de licitație, precum și la drepturile și obligațiile specifice ale producătorilor eligibili.


Inițiativa legislativă mai prevede modificări în ce privește garanțiile de origine care certifică că energia este produsă într-o anumită localitate din Republica Moldova, valorificînd resursele existente în țară.

Proiectul de modificare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost elaborat de Ministerul Energiei cu suportul Secretariatului Comunității Energetice, consilierului de nivel înalt în domeniul Energiei din cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Republica Moldova și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?