Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Popescu: „Ne aflăm într-o etapă crucială în călătoria noastră către o Europă”

21 sep. 2023,, 09:31   Politică
2335 0

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la un eveniment organizat de USAID alături de Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, Administratoare-adjunct USAID, Isobel Coleman, Ministrul ucrainean al Justiției, Denys Maliuska și Directorul executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

Tema evenimentului a fost „Lupta împotriva corupției și oportunitatea de a accelera integrarea europeană a Ucrainei și Moldovei”.

Ministrul Nicu Popescu a punctat progresele semnificative pe care Republica Moldova le-a realizat în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, inclusiv pentru combaterea corupției și fortificării statului de drept. De asemenea, oficialul moldovean a subliniat importanța sprijinului comunității internaționale în ceea ce privește obiectivul nostru ferm de a adera la Uniunea Europeană.

„Ne aflăm într-o etapă crucială în călătoria noastră către o Europă mai unită și mai prosperă, și sînt profund recunoscător pentru toți cei care susțin această misiune. Continuăm să colaborăm pentru a realiza progrese tangibile și pentru a construi un viitor mai bun pentru concetățenii noștri.” - a menționat oficialul moldovean.

În marja Adunării Generale a ONU, șeful diplomației țării noastre a avut o întrevedere cu Helga Maria Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).


Oficialii au discutat aspecte importante legate de securitatea regională, avînd în vedere contextul războiului împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost pus în vedere stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană și progresele înregistrate în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

„Am evaluat și colaborarea Republicii Moldova cu OSCE și instituțiile sale, subliniind importanța continuării misiunii OSCE în țara noastră.” - a spus Nicu Popescu.

De asemenea, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de Președinta Maia Sandu au avut o întrevedere cu Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite, USAID.

Discuția s-a axat pe progresele înregistrate de Moldova, reforma sistemului judiciar și măsurile pe care le întreprindem pentru a revigora economia țării. Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid și de lungă durată cu USAID.

Ministrul Nicu Popescu a avut o discuție constructivă cu Elina Valtonen, ministra afacerilor externe a Republicii Finlanda, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Oficialul moldovean a exprimat recunoștința pentru angajamentul ferm al Finlandei în susținerea parcursului european al Republicii Moldova și a subliniat importanța sprijinului continuu în această direcție. Diplomații au abordat, de asemenea, teme legate de colaborarea în domeniile securității regionale, energiei regenerabile și dezvoltării durabile. La final, Nicu Popescu a reconfirmat hotărîrea noastră de a intensifica dialogul dintre țările noastre și a reiterat invitația către ministra Valtonen de a vizita Chișinăul în viitorul apropiat.

Vicepremierul Nicu Popescu a prezidat reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), în contextul în care Republica Moldova deține președinția ICE.

„Am punctat că aderarea la UE a statelor candidate din cadrul ICE este prioritatea de bază a președinției Republicii Moldova. Aderarea noilor state la UE va aduce beneficii atît pentru cetățenii statelor membre ale ICE, cît și pentru întreaga regiune. De asemenea, discuțiile au evidențiat necesitatea întrunirilor în acest format regional și importanța dialogului multilateral constant, în special, în contextul geopolitic actual.

Împreună cu Miniștrii din cadrul ICE, am discutat și despre importanța proiectelor în curs de implementare și aprobare, inclusiv a celor ce presupun susținerea Ucrainei.” – a conchis Nicu Popescu.

Totodată, ministrul Nicu Popescu a oferit un interviu pentru „One Decision Pod”. În discuția cu jurnalista Julia Macfarlane oficialul moldovean s-a referit la parcursul european al Republicii Moldova, măsurile întreprinse de autorități pentru a combate atacurile hibride, dar și despre relațiile fantastice pe care le avem cu Statele Unite ale Americii.

4
2
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?