Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, votată în prima lectură

11 iul. 17:30   Politică
2586 0

Parlamentul a votat în prima lectură politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. Documentul înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Guvernul Republicii Moldova, în mod prioritar, prevede un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea economică, socială și investițională.

PROIECTUL conține modificări la 13 legi, pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și sociale în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Măsurile și instrumentele propuse au drept scop să contribuie la crearea un sistem fiscal armonizat, echitabil și eficient.

Astfel, vor fi majorate cu 10 % scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute. De asemenea, va fi extins spectrul de venituri scutite de impozite. Este vorba de veniturile obținute de persoane fizice la înstrăinarea unui autoturism aflat în proprietate cel puțin 3 ani; veniturile persoanelor fizice din dobînzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale; veniturile obținute din vînzarea energiei electrice de către persoane fizice, care produc energie regenerabilă și cărora li se aplică mecanismul de contorizare/facturare netă. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați.

Totodată, documentul mai stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu pînă la 300 % pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi. Se mai propune eliminarea taxei pentru posesorii de cîini și ajustarea normelor ce reglementează taxa de plasare a publicității și taxa pentru dispozitivele publicitare.

În domeniul vamal, proiectul urmărește extinderea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale pînă la 1 ianuarie 2027 și exonerarea de garantare a mărfurilor plasate în regim vamal de admitere temporară pentru proiecte de asistență tehnică și investițională sau perfecționare activă pînă la 31 decembrie 2026. De asemenea, vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.


Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?