X 
Arşiţa stiri: 224
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Pe 21 august începe perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la prezidențiale

20 aug. 18:06   Politică
7 ore in urma 2239 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că mîine, 21 august 2024, începe perioada de desemnare și înregistrare candidaților la funcția de Președinte a Republicii Moldova, dar și de solicitare a înregistrării în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Amintim că un candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova va constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Pentru înregistrarea grupului, cel tîrziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, va fi depus la Comisia Electorală Centrală setul de documente prevăzute în pct. 28 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1166/2023. CEC va analiza documentele depuse în termen de 3 zile și va adopta o decizie în acest sens.

Termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august 2024, inclusiv.

Concomitent, va decurge procedura de înregistrare a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Grupurile de inițiavă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova. Se vor considera conforme unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.

Listele de subscripție cu semnăturile colectate și setul de acte prevăzute de Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se vor prezenta la CEC pentru examinare, termenul limită de depunere fiind 20 septembrie 2024, inclusiv.


De asemenea, din 21 august 2024, partidele politice și blocurile electorale pot solicita la CEC înregistrarea în calitate de participant la referendum. Termenul limită de depunere a cererilor de înregistrare este 20 septembrie 2024, inclusiv.

Mai multe detalii despre procesul de organizare și desfășurare a scrutinelor puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei https://www.cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав