X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

„Partidul Acțiune și Solidaritate, la raport˝ (LIVE TEXT)

11 iul. 2022,, 15:33   Politică
3572 0

16:01 // Gavrilița, despre reforma justiției: Ne dorim o schimbare rapidă, peste noapte pentru că am fost foarte obosiți de nedreptatea care a fost timp de 30 de ani. În acest an lucrurile sau mișcat, au demarat anumite acțiuni la Procuratura Generală. În același timp am început evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.

Dacă ne uităm la experiența altor țări și acolo procesul a durat cîțiva ani. Vom putea spune cu mîina pe inimă că am realizat succese atunci cînd vom vedea aceste condamnări, cînd vom vedea bani întorși în buget.

Prea puține guverne au avut curajul să se concentreze pe reforme pe termen lung. Îmi amintesc mulți dintre noi am fost la Minsterul educației cînd am pornit reforma Bacalaureatului. Reforma universităților, așa cum am pornito cu anumite rezistențe, pentru orice reformă este grea, eu cred că trebuie să avem răbdare și cum această reforma va aduce rezultate reale și va îmbunătăți calitatea studiilor aici, acasă. Noi vom face tot posibilul ca universitățile noastre să fie puternice.

15:58 // Cum explicați că în ultima perioadă ratingul PAS scade?

Grosu: Cel mai prost lucru care poate să îl facă un partid este să se uite la sondaje. Noi avem un obiectiv foarte clar să facem parcursul nostru european ireversibil și să facem ca oamenii să trăiască mai bine. Orice sondaj este o temporalitate, noi însă ne axăm pe ceea ce avem de făcut în viitor.


15:55 // Grosu, despre criticile opoziției: Avem o opoziție care nu are tăria de caracter să recunoască că alături de noi este un război, că mor oameni și că această criză mondială se datorează anume acestui lucru și faptul că ei pot protesta oricînd și oriunde și faptul că ei pot defila oriunde și oricînd spune că ei beneficiază de toate libertățile pe care noi nu le-am avut. Ceea ce aștept eu de la această opoziție este să fie sinceri cu oamenii. Eu invită să scape de ipostaza de mancurți, de ostatici a unor angajamente obscure și să facă parte din echipa cea mare a cetățenilor care vor să facă parte din lumea liberă. Îi îndemn să lase ipocrizia.

15:50 // Grosu: Știm că trebuie să facem încă multe, vom continua să facem ce am promis și în primul rînd să ascultăm cetățenii. Vom merge din raion în raion pentru a prezenta darea de seamă oamenilor și pentru a-i asculta.

15:45 // Perciun: Pe parcursul acestui an am rămas fidel viziunilor noastre. Cu război la graniță, cu o pandemie la ușă am continuat să îndeplinim promisiunile noastre din cadrul campaniei electorale.

15:35 // Mihai Popșoi: UE și integrarea europeană nu este un lucru abstract și cetățenii noștri înțeleg acest lucru. Sectorul energetic are de beneficiat de pe urma integrării în cel european. Inclusiv în domeniul apărării și securității UE ne sprijină, așa încît statul să își poate apăra independența și securitatea. Odată ce vom păși în agenda noastră și vom putea să negociem aderarea la UE, beneficiile noastre vor crește.

Noi ne dorim enorm ca în societate RM viața și sănătatea omului să fie în capul mesei, fiecare cetățean să fie egal în fața legii, să clădim pas cu pas o Moldovă cu adevărat europeană.

15:30 // Gavrilița: Moldova, oameni buni își va reveni, guvernarea produce rezultate concrete care se vor simți și în buzunarele oamenilor de rînd, vom continua să luăm măsuri de solidaritate inclusiv pentru cei mai nevoiași. Sînt proiecte majore pe care le-am început și le vom duce la bun sfîrșit. Moldova trebuie să aducă mai multe investiții și să producă mai multe locuri de muncă. Vrem o Moldovă mai bună și vă rog să rămîneți alături de noi. În august voi anunța mai multe măsuri de susținere pentru oameni și economie.

15:25 // Gavrilița: Acum direcția noastră e clară și în ciuda crizelor avem o destinație - UE. Acest lucru nu înseamnă doar obligație, reforme, dar și ajutoare care le va simți populația în viitorii ani. Susținerea pentru RM va crește semnificativ inclusiv prin proiecte de dezvoltare în fiecare comunitate.

Guvernul e alături de economie, am reușit să liberalizăm transportul de mărfuri cu UE, am compensat parțial creșterea tarifului la gazele naturale, avem ambiție să devenim un centru logistic regional pentru a ajuta Ucraina în exportul de produse, însă dincolo de ambiții avem și planuri de investiții în oamenii. Ca mamă și ca fiică, nu doar ca șef de guvern vă asigur că pentru mine este important un guvern cu cinste, curaj cu creștere toate subordonate oamenilor. Vă cerem ca echipă să aveți încrederea și răbdare de a vedea rezultatele reformelor începute deja, să aveți răbdare să vedeți în următoarele luni de la Guvern de criză la guvern de relansare.

15:23 // Gavrilița: Dragi moldoveni, ați votat vremuri bune și oameni buni și chiar dacă ne confruntăm cu vremuri grele dar vă spun că vom trece cu încredere peste perioada de criză. Rămînem dedicați cauzei noastre - o Moldovă mai bună. Avem soluții pentru multe din crizele cu care ne confruntăm, iar pentru o parte din crize vom face tot posibilul ca să le atenuăm. Acțiunile noastre sînt descrise prin trei cuvinte: onestitate, ordine, omenie.

Războiul continuă să ne lovească crunt, imprevizibilitatea descurajează investițiile, situația nu este simplă dar în același timp avem ajutor și posibilități care nu trebuie ratate.

15:20 // Grosu: Instituțiile media pot fi sancționate în cazul în care dezinformează. Moldovenii nu mai trebuie să fie mințiți cu televizorul. Multe lucruri au fost făcute pentru prima dată, mai ales că ne aflăm într-o perioadă foarte complicată.

Războiul ne întoarce la importanța lucrurilor simple, pace, libertate, șansa unei vieți frumoase. S-au abătut deasupra noastră toate deodată, însă nu ne-am oprit din drumul nostru. În fața greutăților ne-am unit și a aflat o lume întreagă despre moldoveni care nu întoarce spatele la vremurile grele, sîntem un neam de europeni care vrea să revină acasă. Am văzut cine ne sînt prietenii și unde ne este viitorul. Noi facem ce promitem, oricît de complicat ar fi.

15:15 // Grosu: Cei care fac locuri de muncă, trebuie ajutați dar nu hărțuiți. De aceea am înlocuit amenzile cu preîntîmpinări. Am pornit un proces complex ca să scăpăm de hîrțoage, am scăpat cel mai mare proces de digitalizare, în curînd rîndurile care le fac agenții economici la ASP, FISC, Vamă vor deveni doar istorie. Acum în RM sînt antreprenori care și-au deschis o afacere online. Am anulat secretul offshore-urilor.

Vrem ca moldovenii să plătească mai puțin pentru gaz și energie electrică, timp de 30 de ani nu s-a făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țarii. În ultimele luni au început lucrurile să se schimbe. RM a fost inclusă în rețeaua de energie a UE, însă pentru prima dată deciziile se iau în interes național dar nu pentru interese străine.

15:10 // Grosu: Mai trebuie de făcut reforma în justiție, am votat legi importante ca să îi aducem în fața justiției pe cei care au furat ani la rînd, astfel vor putea fi confiscate bunurile lor, chiar dacă cei vinoveți au reușit să fugă din țară.

Corupții atîta și ateaptă ca noi să ne pierdem răbare și să începem să facem greșeli. Nu ne vom abate din drum, am început lupta împotriva schemelor, treptat facem ordine la vamă, curățăm instituțiile statului de funcționari corupți și simplificăm procesele. Am numit oameni integri la instituțiile statului care trebuie să lucreze în interesul publicului, dar nu al cuiva.

15:05 // Grosu: Hoții se primplau mîntri cu mașini scumpe prin țară, acum îi vedem fugari și implicați în procese de judecată.

Ne dorim să construim o Moldova cu adevărat europeană în care oamenii să nu trăiască de la salariu la salariu, iar bătrînii să se poată odihni lîngă nepoți nu prin internet. Sperăm că se vor termina aceste crize și că ne vom putea concentra toate resursele pentru o viață mai bună a oamenilor. În doar un an am făcut un pas istoric pentru a intra în UE. Aceasta înseamnă că țara noastră are șansa reală să facă parte din cea mai dezvoltată uniune. Știm cu toții cum se trăiește în UE, primii pași pe această cale au fost făcuți.

Sîntem aici ca să raportăm să spunem ce am promis și ce am făcut. Am venit cu ajutoare semnificative, am plătit din buget o parte din factura la gaz, am majorat veniturile bătrînilor și a familiilor cu mulți copii. Am promis că vom majora fondul de subvenționare în agricultură și am făcut acest lucru. Am majorat cu 60% fondul național de subvenționare al agriculturii. Am obținut pentru transportatori dublarea cantității produselor moldovenești fără taxe peste hotare.

15:00 // Grosu: Sîntem aici pentru a vă prezenta o dare de seamă. Noi facem ce am promis, PAS își îndeplinește angajamentele făcute în fața cetățenilor. Victoria de anul trecut a fost victoria cetățenilor care pun preț pe cinste, muncă și siguranță. Noi credem în promisiunile pe care le facem. Avem în față multe lucruri complicate de rezolvat. Îmi aduc aminte cum cinci ani în urmă ceream ceea ce astăzi par lucruri simple, ceream să fie respectată legea, să nu fie furat bugetul, să nu fie furate afaceri, să putem protesta fără a fi persecutați, astăzi toate acestea le-am obținut.

PAS în doar cîteva luni a crescut pensia cu peste 800 de lei. Am făcut o indexare de 14%, cu încă 300 de lei. PAS a majorat indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități cu aproape 1000 de lei. Tot acum ceva timp sau adunat salarii neplătite la muncitorii de la Calea Ferată, toți dădeau din umeri și găseau scuze, noi am rezolvat problema și am majorat salariile angajaților.

PAS prezintă raportul de activitate după un an de guvernare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?