X 
Arşiţa stiri: 213
Jocurile Olimpice stiri: 297
Transnistria stiri: 1461

O hotărîre iresponsabilă! – Filat despre desființarea Universității de Educație Fizică și Sport

12 aug. 16:02   Politică
8 ore in urma 2700 0

Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, a transmis recent un mesaj de felicitare sportivilor, antrenorilor, medicilor și părinților pentru performanțele remarcabile obținute la Jocurile Olimpice.

Cu toate acestea, Filat nu s-a limitat doar la felicitări, ci a adus în discuție și o problema legată de infrastructura sportivă din Moldova. În mod particular, el a criticat decizia guvernării actuale de a lichida Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), instituție care, în opinia sa, a avut un rol semnificativ în formarea sportivilor moldoveni, transmite Noi.md

„Revenind la Jocurile Olimpice și la sport în general, trebuie să înțelegem că pentru a avea performanță pe viitor e nevoie să investim atitudine și resurse în sportivii noștri, dar și în infrastructura sportivă permanent. Un rol important în rezultatele obținute pe parcursul timpului de sportul moldovenesc, iar acum de toți cei 26 de sportivi care ne-au reprezentat la Jocurile Olimpice îl are USEFS, universitate lichidată într-o manieră iresponsabilă de actuala guvernare,” a precizat Filat.

În acest context, el a lansat un apel direct către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitînd reînființarea acestei universități.

„Dincolo de fotografii, premii binemeritate din bugetul statului și imagine pe seama olimpicilor noștri, eu îi solicit Maiei Sandu să le redea sportivilor și sportului Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport! Asta ar reprezenta o atitudine sinceră și dreaptă față de trecutul, prezentul și viitorul sportului moldovenesc,” a subliniat Filat.


Amintim, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport a fost absorbită de Universitatea de Stat din Moldova. Un proiect în acest sens a fost votat de către cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței guvernului din data de 27 decembrie 2023, la propunerea ministrului Educației, Dan Perciun.

Ideea comasării a fost aspru criticată în societate.

Fostul rector al USEFS, Veaceslav Manolachi, a spus că absorbția este o „crimă în domeniul culturii sportului”, iar la mijloc ar sta interesele unor firme pentru terenurile instituției.

Totodată, fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici spunea că decizia este nu doar regretabilă, dar și periculoasă.

11
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав