X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

O declarație în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată la Chișinău

18 iun. 13:04   Politică
3966 0

O declarație în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată la Chișinău, pe 19 iunie, cu ocazia vizitei președintelui Italiei, Sergio Mattarella.

Documentul a fost semnat în prezența liderului italian și a președintei Maia Sandu, după discuțiile pe care cei doi le-au purtat la Președinție, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

La conferința de presă comună ce a urmat, președintele Italiei, Sergio Mattarella, a reafirmat sprijinul „deplin și univoc” al țării sale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, Italia va continua să ajute Moldova să realizeze reformele necesare pentru a atinge standardele europene, și același lucru îl va face și pentru Ucraina, a spus Mattarella.

Președintele Italiei a menționat că vizita Maiei Sandu la Roma acum trei ani a permis o „relansare” a relațiilor bilaterale, pe care le-a caracterizat ca fiind „excelente”, atît economic, cît cultural și social. Totodată, el a apreciat contribuția numeroasei comunități a moldovenilor din Italia - despre care a spus că este „bine integrată și activă” - la dezvoltarea țării sale.

Sergio Mattarella a mulțumit Republicii Moldova și pentru participarea la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU, misiuni realizate în parteneriat cu militarii italieni. „Este un semn bun de cooperare pentru pace, cu atît mai mult că la cîteva sute de kilometri are loc un război”, a spus președintele Italiei, care a reafirmat angajamentul ferm al țării sale pentru integritatea teritorială a Ucrainei și identificarea unei soluții de pace conformă principiilor ONU.


La rîndul său, președinta Maia Sandu a declarat că vizita președintelui Italiei transmite „un mesaj ferm de prietenie și de susținere” pentru Republica Moldova, mai cu seamă în actualul „context complicat” de securitate. Maia Sandu a mulțumit Italiei pentru „angajamentul ferm și univoc de susținere” a Moldovei pe calea integrării europene și pentru faptul că rămîne alături și de Ucraina.

Declarația comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și viceministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Italiei, Edmondo Cirielli.

Un alt document a fost semnat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și viceministrul italian de externe Edmondo Cirielli. Este vorba despre programul executiv de cooperare culturală între guvernele celor două țări pentru anii 2024 – 2027.

11
2
0
0
73

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?